MENINGER:

- Gratis skolemat er bra for alle

Skolen bør være en arena som utjevner forskjeller, ikke forsterker dem. Derfor bør ordninger med skolemat være gratis.

OSLO 20030814 Delikat og sunn skolemat. Slik bør maten se ut for å vekke appetitten. Men ser maten så delikat ut etter flere timer i skolesekken? På bildet en grønn salat med skinke, grovt rundstykke og et glass juice (appelsinjuice) som tilbehør. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX  Foto: Fjeldstad, Knut

leserbrev

Det er ikke alle barn som stiller på skolen med matpakke hver dag, og det er ikke alle matpakker som gir nødvendig næring til lærende hjerner og løpende føtter.


Storfjord Høyre har skolefrokost programfestet

Storfjord Høyre vil jobbe for å få skolefrokost til alle elevene i kommunen.

 

Forskningen er veldig klar på betydningen av skolemat for å klare å ta imot kunnskapen skolen skal gi. Nå ser skolemat ut til å bli en av lokalvalgets viktige saker.

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 

Tidligere var det gratis utdeling av frukt og grønt i skolen. Da gratisordningen ble fjernet og erstattet med foreldrebetaling, økte forskjellene. Vi liker å tro at Norge er et land med små forskjeller, men når det gjelder sosial ulikhet i helse, ser vi at sjansen for god helse og mange leveår er tett knyttet til antall år med utdanning og lønnstrinn. Om lag 100 000 barn i Norge lever i familier med dårlig råd. Vi må unngå at skolematen forsterker forskjeller.


LEDER:

Uten mat og drikke, duger helten ikke

«Det er et svært godt spørsmål å stille samfunnet om hvorfor vi, som snart eneste land i Norden, ikke har noen form for regulert skolemat.»

 

Vi har etter hvert mye kunnskap om at for å lykkes med læring i klasserommet, trenger ungene både påfyll i magen og mulighet for fysisk aktivitet. Når vi vet at unger kommer fra ulike hjem der kosthold og aktivitet kan variere stort, blir det viktig at skolen blir en arena som bidrar til utjevning.

Tiltak som treffer alle, treffer også best de som trenger det mest. Derfor mener vi både at skolemattilbud er bra for læring, helse og trivsel – og at denne skolematen smaker best om alle kan delta i måltidet på lik linje.