Utfordringene parfymebruk gir i det offentlige rom

Denne uka markerer Norges Astma- og Allergiforbund Parfymefri uke.

  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

leserbrev

I Troms og Finnmark ønsker vi å sette fokus på de utfordringer parfymebruk gir i det offentlige rom, og da spesielt når man reiser med buss, båt og fly. Voksne og barn må reise kollektivt til både legetimer og sykehusinnleggelser, og opplever plager pga. andres parfymebruk. Vår oppfordring er: la parfymeflaska stå urørt når du skal ta bussen eller ut å reise.

Allergi og overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem. Folkehelseinstituttet anslår at mellom 100 000- 150 000 nordmenn har hudplager som er utløst av tilsatte duftstoffer i produkter, såkalt parfymeallergi. I tillegg kommer de som reagerer med overfølsomhet mot parfymeduften, de får som oftest reaksjoner i luftveier, nese og øyne.

En av fem har plager pga. andres parfymebruk. Hver eneste dag omgir vi oss med produkter som ofte inneholder parfyme, alt fra håndsåpe til kremer, deodoranter og vaskemidler. Parfyme tilsatt i produkter er med å bidra til utvikling av allergi, og kan også være plagsomt for de som er duftoverfølsomme. Ved å bytte ut noen produkter med parfymefrie alternativer er du med å forebygge allergi og bidrar til en helsevennligere hverdag.

For å forebygge parfymeallergi og ikke utsette andre for parfyme er det derfor viktig å velge både vask- og hygieneprodukter uten parfyme. Det finnes mange parfymefrie produkter på markedet i dag. Astma- og allergiforbundene i Norge, Sverige og Danmark samarbeider om en felles produktmerkeordning for å gjøre det lettere for flere å velge produkter som minimerer risikoen for allergi. Produktene som anbefales med Asthma Allergy Nordic-logoen er parfymefrie og uten unødvendige tilsetningsstoffer og gir en helsevennligere hverdag for alle.

Takk til alle som tar hensyn og reiser parfymefri!