Debattinnlegg

Definisjonsretten: Jeg er en kvinne, men jeg er ikke den kvinnen jeg har blitt fortalt at jeg er

Hva er en kvinne?

Marianne Bilden er en av de frivillige bak markeringen av kvinnedagen på Halti.   Foto: Are B. Elvestad

leserbrev

Møt Carlos

Carlos har over atten tusen følgere på Twitter og beskriver seg selv som personlig trener, foredragsholder og forfatter som forvandler vanlige sivile menn til moderne krigere på kun 90 dager. Carlos kommer også med nyttige tips til kvinner.

Slik føyer han seg inn i lange rekker av menn som ofrer tid og energi på velmenende råd til utakknemlige tøyter. Men kan ikke annet enn å la seg imponere over klarsynet han og andre lik han leverer, etter tusenårige sivilisasjoners strev med å finne mening og retning for menneskets eksistens.

Slik skal du være, ellers får du bank

Ikke gjør sånn, ikke kle deg slik, ikke gå der, da blir du voldtatt. Jeg vet ikke om jeg noen gang har møtt en kvinne som aldri har vært redd for å bli voldtatt. Hvordan kan man ikke? Vi blir konstant bombardert med alt fra råd til trusler som etter hvert tegner et enormt system. Det blir et slags spill med veldig mange regler. Rykk to plasser tilbake for kort skjørt. Rett i fengsel ved beruselse. Velger du feil partner har du deg selv å takke når blåveisen blomstrer.

Gevinsten, om man kommer seg helberget gjennom livet uten å bli utsatt for overgrep, er at man ikke ble utsatt for overgrep.

Kvinner er ikke alene

Kvinner er ikke en minoritet. Likevel deler mange kvinner dette med minoriteter: Å bli fortalt hva man er eller ikke er, med trusler om represalier for de som ikke innfinner seg. Alt fra kjønn, seksualitet, etnisitet, klasse og religion tilbyr muligheter til å være noen som noen andre mener er feil, men hvem eier definisjonsretten?

Lytt til vitner

Demokrati krever rettssikkerhet. Folkestyre, majoritetens bestemmelse, må som i retten lytte til vitner. Makta vi forvalter er stor og historien er breddfull av misbruk. Det er vårt ansvar å styrke demokratiet ved å stadig inkludere flere, og ikke bruke vår makt til å bestemme på andres vegne. Kjønn er ikke bare noe man er, det er også noe man blir, og trange kjønnsnormer gjør det umulig for mange å bare være.

I en verden av blå og rosa babyklær, mandig havregryn og retusjert reklame må vi løfte blikket og se hva mer som finnes.

Når noen forteller at de eksisterer, da eksisterer de. Om det er gutter som ikke vil være forsørger eller jenter som syns finansbransjen virker spennende er det for pokker ikke noe galt med dem.  Om ei jente man trodde var heterofil får seg likekjønnet kjæreste, er det ikke galt. Om en man kjente som jente forteller at han er mann, er det ikke galt. Når homofile forteller at det kan være vanskelig å stå frem som homofil er det ingen grunn til å tvile.

Å tie fra en maktposisjon er også maktbruk

I dag er det 8. Mars. I år igjen. Hvert år, fordi vi gir oss ikke. Det er diskriminering og vold som skal til livs, ikke folk.

Dagen markeres på Halti på Storslett med samtaler og kino. Nordreisa kino viser dokumentaren WOMAN som består av intervjuer av hundrevis av kvinner fra hele verden. De forteller, vitner, om hva det vil si å være kvinne.   

I år ønsker vi også velkommen Nord-Troms første Pride. En fabelaktig anledning til å vise støtte og bygge et samfunn for alle. Kjønnsroller og seksualitet trenger større rom! Om det er en ting Nord-Troms skal ha er det nok plass. Plass til alle, plass til å være mer enn Carlos liste.

Jeg er for eksempel ikke kjærringemne, guttejente, pynteguri eller overfladisk hore. Jeg er en kvinne, men jeg er ikke den kvinnen jeg har blitt fortalt at jeg er.