VEL MENT:

Kjærlighet. Rakkhaus. Ráhkisvuohta.

Historiens første Nord-Troms Pride er kun tre uker unna! Årets versjon vil foregå digitalt, og jeg håper folk blir med på markeringen.

INITIATIVTAKER: Vår Vel Ment-skribent Agnete Båtnes Braaten er en av initiativtakerne bak Nord-Troms Pride.   Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

leserbrev

Selv om det ikke ble mulig å samles i en stor og fargerik parade i år, så er det fortsatt mulig å vise sin støtte til pride-arrangementet og ikke minst saken. Kommunene har nå tatt ansvar ved å flagge, så nå er det opp til Hvermann Hvermannsen å ta sitt samfunnsansvar. Hva mener jeg med det, spør du? Vi må støtte opp om pride-arrangementet i vår region via de mulighetene som er lagt opp til av Nord-Troms Pride. Jeg håper du tar din del av samfunnsansvaret, følger med i debattene og støtter opp om disse verdiene slik at kjærlighet kan dyrkes i Nord-Troms.

Flere motstandere av pride sier at de er FOR likestilling, mangfold og fellesskap. Da undrer det meg hvorfor de mener pride ikke er ok. Pride handler ikke om sex, det handler om kjærlighet. Mottoet til Nord-Troms Pride er: «Kjærlighet. Rakkhaus. Ráhkisvuohta.». Det ordet som sies å være størst av alt – på våre tre språk: norsk, kvensk og samisk. Kjærlighet er for alle, og den finnes i alle former og farger. Hvorfor skal ikke absolutt alle ha friheten til å vise kjærlighet til hvem faen de vil?

Pride er ikke noe som kun trenger fokus én dato eller én måned i året. Gjennom våre holdninger og handlinger i hverdagen er det mulig å vise at disse verdiene er noe vi ønsker skal bre seg i vårt kjære Nord-Troms. Hver enkelt person har en makt til å påvirke sitt nettverk. Som voksne og foreldre kan man snakke med sine barn og ungdom om at det er greit å vise kjærlighet til hvem man vil. Både gode og dårlige holdninger kan gå i arv, så det er viktig å tenke over hvordan man omtaler andre mennesker. Gode holdninger fremmer kjærlighet, og viser neste generasjon at det er greit å være den de er. Hver og én av oss er med på å påvirke hvilket samfunn vi ønsker å leve i. Som Rakel Heggelund skrev så fint i sitt leserinnlegg, tirsdag 12.05.20: «At Nord-Troms nok en gang havner i nasjonale mediers søkelys på grunn av en sak som handler om at vi synes det er heller vanskelig å si at alle er like velkommen er, ja, mer enn litt flaut». La oss vise verden at i Nord-Troms er vi for likestilling, og at alle kan dyrke sin kjærlighet. Dette vil også skape en felles bli-lyst for unge i Nord-Troms. Selv om du støtter eller jobber for verdiene pride står for, så betyr det ikke at du er homo – med mindre du er det. Det har dessuten ikke noe å si! Alt vi trenger å være, er medmennesker. Pride er for alle!

Nå åpnes samfunnet sakte men sikkert etter ukesvis med korona. Jeg mener det også er på tide at vi i Nord-Troms åpner opp for kjærlighet. Den 6.juni arrangeres Nord-Troms Pride, for aller første gang. Selv om årets versjon blir digital, så ønsker jeg så inderlig at alle blir med på denne markeringen fra sine hjem. Hvis jeg får innvilget to ønsker; så ønsker jeg også at vi skal fronte disse verdiene hver dag via holdning og handling. Hei på kjærligheta!

Dette er bare starten. God pride!