Hjemmesommer A til Ž

I år ser det ut som det blir hjemmesommer på oss. Jeg har laget en liste over opplevelser fra A til Ž. Lista kan også brukes til å lære deg det samiske alfabetet.
SANDRA MÁRJÁ WEST
  • Alder: 28
  • Yrke: festivalsjef for Riddu Riđđu Festival
  • Bosted: Olmmáivággi, Gaivuotna
  • Skriver helst om: Urfolksrett og rognbollesuppe
leserbrev

Ankerlia er et fint turområde og her finnes også ruinene etter Birtavarre gruver som var i drift i perioden 1898-1919.

Ápmelašvággi i Manndalen er et fint turmål med egen jordgamme.

Bading i Nord-Norge er for tøffinger, men det finnes mange fine strender. Vil man ha strandliv er både Loppa øy og Sørøya gode alternativer.

Campingbilsalget har gått i været etter at utenlandsreiser ble frarådet. Det finnes mange fine campingplasser i regionen som er verdt å få med seg.

Čáhpput/Svartskogen har et spesielt kulturlandskap på grunn av mange års seterdrift. Det er lett å gå langs stien innover dalen og Baalsrudhula er et fint mål for en dagstur. Ønsker man en lengre tur kan man gå helt inn i dalen.


Åpning av en spesiell kultursti

Her finner du mer enn bare Baalsrudhula

Torsdag neste uke åpnes kulturstien i Čáhput / Svartskogen i Manndalen.


Duodji. Både festivaler, konfirmasjoner, bryllup og slektstreff har blitt avlyst, men kanskje denne sommeren er en fin anledning til å lære deg å sy kofte selv. Det kommer snart nye anledninger til å ta på kofta.

Đ for Bađaávži i Kvænangsbotn. Ok, det var litt vanskelig å finne noe til denne bokstaven, men Kvænangsbotn er et utrolig fint område med muligheter for både turer, elvefiske og fjordfiske.

Elvebåt ble nylig nominert til UNESCOs verdensarvliste som en del av den nordiske klinkbåttradisjonen. Saraelv villmarkssenter tilbyr turer med elvebåt på Reisaelva.

Fisketur. Kanskje er du heldig og har båt, men det finnes også mange fine plasser å fiske fra land.

Gorsabrua i Kåfjorddalen er et fint turmål og om sommeren er det mulig å hoppe i strikk i en av Nord-Europas dypeste juv.

Hagearbeid er ikke noe jeg er flink til, men det er fint å kunne spise grønnsaker som man har høstet selv. Med hjemmesommer ligger det til rette for både urter og egne gulrøtter.

Ivgoheasta/lyngshest er vår lokale hesterase. Lyngshestlandet holder til i Nordreisa og tilbyr både gårdsbesøk og rideturer.

Jøkelen eller Øksfjordjøkelen som den heter er den eneste isbreen i Europa som kalver direkte i havet.

Kautokeino/Guovdageaidnu. Reinen har forlatt innlandet på grunn av mygga, og de fleste i reindrifta er også ved sommerbeitene. Men om du skulle befinne deg på vidda, så er Guovdageaidnu et samisk shoppingmekka der du finner alt du trenger til kofta.

Lyngsalpan må jo være verdens vakreste utsikt. Det ryktes lang skisesong i år til glede for mang en skiboms. Her er både spektakulære turer og enklere turer som passer hele familien.

Museum. Nord-Troms museum har flere anlegg som viser ulike deler av vår regions historie. Besøk Holmenes sjøsamiske gård i Kåfjord eller Gamslett fiskarbondegård i Lyngen for et innblikk i hvordan våre forfedre levde.


SKAL DU FERIERE I NORD-TROMS?

Dette bør du ikke gå glipp av


Nasjonalpark. I Reisa nasjonalpark kan du oppleve båtturer, jakt og fiske. Det finnes flere hytter i området, noen er åpne og andre må bestilles på forhånd.

Otertinden i Signaldalen passer for godt trente toppturentusiaster uten høydeskrekk. Selv holder jeg meg til litt slakere terreng.

Padling med kajakk eller kano. Padling gir en annen opplevelse av landskapet og man komme nært land på plasser som er for grunne til at man kan gå med båt. Kanskje kan sommeren starte med et kajakkurs. Etter endt kurs får man våtkort som gir tillatelse til å leie havkajakk overalt i Norge.

Riebángárdi er en tradisjonell sjøsamisk lek. Spør dine besteforeldre og andre slektninger om hva de brukte å gjøre på somrene.

Spittá/Spildra er kjent for blant annet samiske bjørnegraver og mange andre kulturminner. Ta hurtigbåt fra Burfjord.

Šattut/planter. Naturen er full av planter som kan brukes i mat, og som tidligere har vært brukt medisinsk. Jeg har lenge hatt lyst å lære meg mer om våre lokale planter, og det virker som dette er året det kommer til å skje.

Tursykling. Enten du driver med terrengsykling eller vil ha en roligere tur langs stier så finnes det mange muligheter. Du kan ta buss fra Narvik til riksgrensa og sykle Rallarvegen tilbake.

Ŧ Vi tar et lite samiskkurs. Ŧ uttales som siste lyd i det engelske ordet tooth.

Ulisuolu/Uløya er utrolig vakker. Besøk handelsstedet Havnnes eller dra på topptur.

Vidda. Hva med en tur over vidda til Ráisduottarháldi, Nordreisas høyeste fjell.

Zzz… Sommeren er til for å sove ute i hengekøye, telt eller under åpen himmel.

Ž som i Sážža/Senja. En vakker øy med variert landskap. Besøk yttersia med bratte fjell og sandstrender eller innersia med bølgende åser og bjørkeskog.


Et fotspor for framtida

– Spildra er ingen utkant, men heller et sentrum.