MENINGER:

– Det er synd å se at høyresida ikke ser den virkelige verdien av fjæra

Nærheten til fjæra betyr enormt mye for mange, skriver Katrine Boel Gregussen.

Katrine Boel Gregussen  Foto: TROND SANDNES

leserbrev

Jeg har vokst opp i «fjærsteinan» i Trollvika i daværende Lenvik kommune. Det beste jeg visste var å være i fjæra. I timevis. Plukke skjell, løfte på steiner, se etter tangsprell, plukke søppel og ikke minst bade. I all slags vær. Vi var så heldige at vi hadde en lekeplass så nært fjæra at da vi spilte fotball og sparka for hardt kunne den fort havne i havet hvis det var flo.

I voksen alder har fjæra blitt brukt til både eventyrturer med bonusbarna mine og til turer alene for å få roen. Ingenting roer meg mer ned enn bølgesuset fra havet, og mange «verdensproblemer» blir løst nettopp i fjæra.

Spesielt her nord er det veldig mange som bor nært fjæra og har det som sin viktigste rekreasjonsplass. Nærheten til fjæra betyr enormt mye for mange, sammen med forventninga om at fjæra skal være for alle.

Da er det så provoserende og uforståelig at regjeringen nå ønsker å åpne strandsonen for mer bygging. De vil rett og slett privatisere fjæra. Og vi som bor her nord vet hva som skjer når fjæra blir privatisert. Da kommer det fort opp gjerder eller et skilt om at «denne stranda er privat», og man hindrer folk flest tilgang til fjæra.

Regjeringen sier de vil «myke opp» 100-metersregelen for å legge til rette for næringslivet. Mer penger i kassen til de få, og mindre plass i fjæra til de mange. Jeg blir regelrett forbanna når jeg leser uttalelsene til Kent Gudmundsen (H) som bagatelliserer betydningen av 100-metersregelen når han sier at vi har nok kystlinje i dette landet. Det kan godt hende vi har det, men det handler jo først og fremst om at vi har vært gode på å bevare strandsonen de aller fleste plasser. Åpner vi nå opp for mer bygging i fjæra mister vi den verdien. Fjæra skal ikke være til salgs, den skal være for alle.

Det er synd å se at høyresida ikke ser den virkelige verdien av fjæra, og at de kun ser en mulighet til å tjene penger. Verdien på fjæra kan man ikke sette en pris på, den e for verdifull til å bli nedbygd.

Vi fra SV vil fortsatt ta vare på naturen, gi folk et godt friluftsliv i fjæra, opprettholde byggeforbudet i strandsonen, sikre allemannsretten og jobbe for at fjæra skal være for alle- ikke for de få.