Bygdelaget krever at kuttforslagene skrotes

Arnøyhamn bygdelag har i styremøte 24. september vedtatt følgende uttalelse.

FÆRRE AVGANGER?: Arnøyhamn bygdelag vil kuttforslagene på blant annet Arnøyferga til livs.  Foto: Torbjørn O. Karlsen

leserbrev

Arnøyhamn bygdelag har registrert forslagene til rutekutt på ferge og hurtigbåt i nordfylket. Når det gjelder fergerutene slutter bygdelaget seg til uttalelsen fra Skjervøy kommune v/ordfører Ørjan Albrigtsen sitert i Framtid i Nord 14. september 2020.

Vi siterer et av avsnittene i uttalelsen fra kommunen:

Kommunen har i en pressemelding kalt planene for «en direkte trussel mot aktiviteten til Nord-Norges største havbrukskommune» og tenker da spesielt på Arnøy-ferga.

– Forslaget fra fylkeskommunen provoserer oss. Kapasiteten på sambandet er sprengt slik det er i dag. Fylkeskommunen har vedtatt ei ny og større ferge for å ta unna trafikken på sambandet. Da er det helt utenkelig at avganger ukritisk skal kuttes. Dette finner vi oss rett og slett ikke i, sier Albrigtsen, og tilføyer: Vi trodde faktisk at vi var ferdige med denne typen smålighetsdiskusjoner.

Når det gjelder hurtigbåten, ligger det forslag om å kutte morgenturen tirsdag. Dette ble også gjort for noen år tilbake under samferdselsråd Terje Olsen.

Det viste seg da at kveldsturen fra Tromsø tirsdag nesten gikk uten passasjerer, noe som var helt naturlig, da det ikke var returpassasjerer fra den kutta morgenturen. Ruta ble etter kort til gjenopprettet. Arnøyhamn bygdelag frykter at dette kuttet, kombinert med at båten "Brage" innstiller på grunn av vær store deler av vinteren, er et skritt nærmere nedleggelse av ruta.

På grunn av færre turer, og at passasjerene mister tillit til ruta om vinteren, blir passasjergrunnlaget tynnere og tynnere, noe som blir en ond sirkel som til slutt medfører nedleggelse. Arnøya og stedene i ytre Kvænangen har ikke alternativ for å reise til Tromsø om morgenen.

På bakgrunn av dette krever Arnøyhamn bygdelag at kuttforslagene fra 1. januar 2021 skrotes.