KOMMENTAR:

Reiselivskrana som stengte – og hva nå?

Det er ikke bare bedrifter som må omstille seg, skriver journalist Isabell Haug.

HVA NÅ: Har vi vært dumdristige i satsingen på turismen, spør journalist Isabell Haug.  Foto: Kjetil Haug

leserbrev

– Hundene er en del av familien vår. Men på et tidspunkt må man ta et valg, sa en gråtkvalt Charlotte Lambela på telefon til meg.

Det var en mørk kveld i november, og jeg satt på hjemmekontor. Jeg kjente at tårene sakte, men sikkert presset på hos meg også, da hun åpent fortalte meg hvorfor familien så seg nødt til å omplassere 54 hunder, familiemedlemmene. Skulle de kvitte seg med Rex eller Girko? Barna deres satt og krysset av på et ark. Timevis med svette og tårer for å få på plass familiebedriften i hjemkommunen, for å trene opp valper til turistkjøring og herlige, men også innbringende økter under nordlyset. Alt dette for ingenting?

Intervjuet med Charlotte var ett av de som satte dypest spor i meg som journalist i 2020. Familien har ikke fått en krone i statsstøtte. Men historien om bedriften i Skibotn er dessverre ikke unik. Koronaåret har satt stort preg på reiselivsnæringa, særlig i nord, og i november oppga over tjue prosent av bedriftene i Troms og Finnmark at det var en reell risiko for at de kunne gå konkurs.

Tonny og Mira Mathiassen i Jøkelfjord måtte refinansiere huset for å ha råd til å betale regninger. Svein Jakobsen og Aud Sole Haugen i Uløybukt tok ufrivillig juleferie allerede for over en måned siden. Hvalsafari-guidene har nesten ingen å vise fram det spektakulære knølhvalplasket til.


Susanne i Explore 70 Degrees:

– Vi har måttet vurdere om det er liv laga

Hvalen har kommet til farvannene utenfor Skjervøy. Men Explore 70 Degrees har ikke så mange turister å vise hvalene fram til.


For mange har ting gått fra krise til katastrofe, sa regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik til meg. Bedriftene blir fortalt at de må omstille seg: – Men en død bedrift har null omstillingspotensiale, uttalte Baik. Så hva nå, bortsett fra at kriserammede bedrifter må få støtte for å overleve? Har vi vært dumdristige her nord, som har satset så hardt på reiselivet, hatt optimismen om at den eventyrlige veksten Nord-Norge har tatt del av de siste årene, bare vil fortsette? For kan den det?


KOMMENTAR:

Naturen er sint – og nå får vi gjennomgå

Men hva gjør vel det, så lenge vi tjener penger, skriver journalist Isabell Haug.


Jeg har stor sympati for de i næringen som sliter, det er ikke det. Reiselivsnæringen var liksom i ferd med å bli et sikkert kort på handa. Og hva skal en familiefar nå tjene kronene sine på? Men næringen slik vi har vært vant til i senere tid, ikke har vært bærekraftig nok for en verden som sliter med klimautfordringer. Ingen kan fortelle meg at det er bærekraftig å fly inn kinesiske turister til Nord-Troms en helgetur, bare for at de skal få sprette champagnen sin i fred og ro i en luft hvor man faktisk ser stjernene. Ingen av de bedriftene som stolte måtte reklamere for hvor bærekraftige de er, kan klappe seg på brystet og være enige i dette.

Søndag ble Svein Andersen på Ellingsrudhjemmet i Oslo historisk. Han var nemlig den første i Norge som fikk satt koronavaksinen i armen. Statsminister Erna Solberg skal ha vært vitne over videolink, og uttalte at vi snart kan ta hverdagen tilbake igjen. Men det spørs om vi noensinne kommer tilbake til en hverdag som vi husker den. Det er nemlig ikke bare bedrifter som blir nødt til å omstille seg i framtiden. Alle må ta annerledes valg.

Jeg har selv vært backpacker i Asia da jeg var 19 år, og har brukt av min kvote og vel så det på å fly til den minste avkrok. Men det er en forskjell på å ville se verden som ung, og det å reise to, kanskje tre turer i året fordi det er hyggelig og fint – for å få eksotiske bilder å vise fram på Instagram. Jeg håper langreising blir «ut» i 2021, at vi lærer noe fra dette året. Jeg vil se mer bilder fra nord! Fra nordmenn på tur i Norge. Om ikke med kvikk-lunsj og appelsin, så i alle fall ute – i nærområdet.

Vi må reise mindre, og vi må reise på en annen måte. Nordmenn må ta i bruk Norge og Norden i større grad. Vi må være flinke til å benytte oss av hverandres opplevelsestilbud i årene som kommer, se det vi har rundt oss, være stolte og takknemlige for at vi bor i Nord-Norge. Spørsmålet blir vel bare om nordmenn på ferie blir like innbringende som det rike turister fra Kina er.


KOMMENTAR:

De billige sydenturene

I det siste har jeg fundert mye over folk og flyreiser.