Finske turister er viktige for små turistfirmaer

Hvorfor har ikke kommunene i Nord-Troms gått sammen for å gi de finske turistene en smidig innreise, spør Anne Marie Kristensen.

Grensestasjon mellom Finland og Norge i Kilpis.   Foto: Siri B. Elvestad

leserbrev

Finske turister har de siste ukene vært ivrige etter å komme til Norge som turister. De kommer som oftest for 5-7 dager. Eurokursen påvirker også interessen for å komme. Kursen har vært nærmere 10.3 for 1 euro.

Mandag 5. juli oppstod det lange køer i spesielt i Kilpisjärvi. NRK hadde oppe situasjonen i sine nyheter både mandag og tirsdag. Det gjorde også mange finske medier med oppdateringer flere ganger per dag.

I går skrev Finlands største avis, som utgir to aviser og har bortimot 2 millioner lesere om lange køer og ikke logiske regler for passering inn i Norge.


Tidligere i uken var det kaos på den norsk-finske grensen – nå er situasjonen forbedret

Trafikken på grensa mellom Norge og Finland har nå normalisert seg.


Finsk grenseovervåkingstjeneste, som er en militær enhet blir også intervjuet og de sier det er Norge som har ansvar for innreise inn i Norge. Dette har med den kalde krigen å gjøre.

For å reise inn i Finland må man ha med et utfylt elektronisk helsedokument og helst koronapass for reiser i utlandet som man får fra Helse Norge.

Finland har 5.54 millioner innbyggere og 3.4 millioner vaksinerte med én eller to vaksiner. Norge har 5.3 millioner innbyggere og 2,8 millioner vaksinerte. Nær grensa er 32-37 prosent prosent vaksinerte på norsk side med to vaksiner.

Nordreisa har minst vaksinerte.

I Finland rett over grensa har 25 prosent fått to vaksiner og 66 prosent én vaksine. Finland gir to vaksine etter 12 uker, Norge etter seks uker. Finland forsøker å vaksinere flest mulig med én vaksine først. 796 har dødt i korona i Norge og 976 i Finland.

Landene er med andre ord svært like når det gjelder korona håndtering og befolkning.

Det er 300 nye smittede i Finland i dag. De fleste sør i Finland i og rundt hovedstaden Helsingfors. I Norge er det 211 nye smittede i dag. Finland har de siste tre ukene fått økt smitte fordi flere har vært i Russland for å se på EM kamper i St. Petersburg. Finland spilte flere kamper i St. Petersburg. Det oppstod køer og kaos ved grensa og flere slapp igjennom uten test.

Russland har rundt 25.000 nyer smittede hver dag. Delta varianten sprer seg også i Russland.


Sommerferien er i gang og reiselivsbedriftene har slagplanen klar: — Vi har rettet markedsføringen mot Finland

Både Reisafjord Hotell og Visit Lyngenfjord er klare til å ta imot finske sommergjester.


Hvorfor har ikke kommunen i Nord-Troms gått sammen for å gi de finske turistene en smidig innreise til Norge? Lever de gamle tankene om fattige finlendere fortsatt i tankene til mange?

I fjor kom 150.000-200.000 finske turister til Norge i den korte sommer sesongen 2020. De reddet mange norske små firmaer som campingplasser, turistfiske og andre i fjor sommer ved å bruke deler av sin ferie i Nord-Norge.

Mandag 28. juni kom 1.428 finske biler over grensa i Kilpisjärvi. Mandag 5. juli kom 2110 finske turister over. Flere titalls snudde fordi de måtte vente i 8-120 timer på å komme over. Flere gikk tom for vann og måtte få vann fra andre fordi de hadde med små barn og hunder.

Det var + 27 C i Kilpisjärvi. Det er fortsatt køer ved grensa.

Det som opprørte mest var tolkingen av reglene. Først slapp de med to vaksiner to uker før grensepassering over uten hurtig korona test, så etter en tid de med én vaksine tatt minst én uker før grensepassering.

De finske turistene opplevde at de norske som overvåket grensa ikke helt hadde like regler for passering inn i Norge. Dette vekket diskusjon!

I kommentarene, som artikler i finsk media ofte har kom det fram at dette har vært et problem lenge eller siden korona pandemien startet i fjor vår. Oddasat har blant annet hatt reportasjer om dette allerede i mars/april i år fra ulike grensepasseringer.

Når norske turister ikke kommer til nord for å fiske og nyte naturen i Troms og Lofoten undres man over hvor lite norske kommuner har gjort for å få en lettere grensepassering ved grensa.

Etter at en finsk kjendis tidligere i vår kjørte over og var i ulike program i Finland fikk mange finlendere vite at det å passere grensa til Norge ikke er lett. Kjendisen var i mange finske medier og fortalte om sin korte reise inn i Norge.

Få norske kan finsk godt og færre kjenner godt til ny finsk kultur og ikke minst samfunn.

Har som den eneste med finsk utdannelse i statsvitenskap hele tiden fulgt med i diskusjonen i finsk media om Norge og samarbeidet mellom Norge og Finland. Burde man ikke satse mye på de få finsk elevene man har?

Hva når grensa igjen blir stengt fordi det hele tiden kommer nye virus mutasjoner og grensa raskt kan bli stengt for turister? Har man da kanskje skuslet bort en del turister bort for godt.

Hva med de som ha fått negative tanker om det å dra til Norge? Vil de komme tilbake senere? Fordi jeg lenge har bodd i Finland vet jeg at mange finske og spesielt fiske turister bruker fem til ti tusen kroner på sin 5-7 dagers ferie i Norge.


Testkapasiteten er doblet, men innreisende må fortsatt regne med lang ventetid

De mest uheldige ventet i 10 timer i køa på finskegrensa i går. Politiet og Storfjord kommune forventer stor trafikk inn i landet i dag også.