Kun 2 prosent av kommunene vil slå seg sammen

Oslo (NTB): Minst 10 prosent av kommunene sier nei til sammenslåing med andre kommuner, kun 2 prosent sier ja.

Hemnes i Nordland er en av de 42 kommunene som ikke ønsker kommunesammenslåing. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix 

Hemnes i Nordland er en av de 42 kommunene som ikke ønsker kommunesammenslåing. Foto: NTB scanpix. 

innenriks

Minst 42 kommuner har bestemt seg for at de ikke vil slå seg sammen med andre kommuner, skriver Nationen, som har samlet informasjon fra fylkesmennene i 17 av de 18 fylkene hvor kommunereform er aktuelt.

Det er bare i Hedmark og Møre og Romsdal at det ikke er noen kommuner som har bestemt seg for å gå imot sammenslåing, i de 15 andre fylkene er det minst 42 kommuner som har bestemt seg for å være alene. Kun ni kommuner ønsker sammenslåing. Om et halvt år må kommunene ha bestemt seg.

Hemnes er en av kommunene i Nordland som sier nei til sammenslåing, fordi de ikke har noe å vinne på det, ifølge ordfører Christine Trones (H).

– For det første er vi en kraftkommune. Vi har så langt gode kraftinntekter som gjør at vi kan opprettholde et høyt servicenivå. I tillegg er vi eneste kommune på Helgeland uten eiendomsskatt på privat bolig. Ved harmonisering med andre, er det et onde som vil bli tilført innbyggerne våre, sier hun til avisen. (©NTB)