Arbeidsministeren vil endre reglene for dagpenger

Oslo (NTB): Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker at flere kan studere samtidig som de mottar stønad fra Nav.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

innenriks

Dagens regelverk gjør at det som hovedregel ikke er mulig å ta en utdanning og samtidig få dagpenger.

– Regelverket er for rigid og firkantet, og vi ønsker nå å gjøre forbedringer i det for å rydde unna en del av de urimelighetene som er der, sier Hauglie til Dagbladet.

– Særlig i oljebransjen ser vi nå at mange blir permittert eller arbeidsledige, og det er nå ekstra viktig at de som tar grep og etterutdanner seg for å komme raskest mulig tilbake på arbeidsmarkedet, ikke hindres, men heies fram og oppmuntres, tilføyer hun.

Forslaget hun legger fram fredag, inneholder tre konkrete endringer; to forskriftsendringer og ett lovforslag: Vilkårene for hva som kan regnes som opplæring tilpasset fullt arbeid, skal justeres slik at utdanning/studiesamlinger minst seks dager per semester blir tillatt. Muligheten for å fortsette utdanning som er påbegynt før ledigheten/permitteringen skal utvides, og adgangen til å motta dagpenger under etablering av egen virksomhet, utvides fra dagens ni til tolv måneder. (©NTB)