Treningsøvelse med F-35-jagerfly kansellert 

En trening med F-35-jagerfly ved Luke Air Force Base i Arizona ble kansellert etter at piloter har opplevd mulig oksygenmangel. Norge har fem fly på basen.

Alle F-35-jagerfly ved Luke Air Force Base i Arizona i USA er midlertidig satt på bakken. Norge har fem fly ved basen. Foto: Lockheed Martin / NTB scanpix 

innenriks

Det amerikanske Luftforsvaret opplyste fredag at fem piloter ved basen har siden 2. mai rapportert om symptomer som kan tyde på oksygenmangel, skriver Dagbladet.

Norge har fem fly på basen, og det er der norske F-35-piloter utdannes og trenes opp. Major Stian Roen, pressetalsmann i Luftforsvaret, sier til NTB at en trening fredag ble kansellert på bakgrunn av en hendelse. Etter hva de erfarer, var det snakk om en hendelse med oksygensystemet på et fly.

– Man er i gang med å finne årsaken til det nå. Signalene tyder på at treningene kan gjenopptas mandag, sier Roen. Han understreker at det kun er treningen ved den aktuelle basen som ble kansellert.

Ifølge Fox Phoenix skal piloter ha meldt om tilfeller der de har blitt svimle, desorientert og opplevd prikking i fingrene. Major Becky Heyse ved flybasen sier til kanalen at de tar meldingene på alvor.

Det er ifølge Air Force Times ikke klart om oksygensystemet om bord på jagerflyene har sviktet. Ifølge nettsiden ble nødsystemene i flyene utløst. F-35-programmet har engasjert ingeniører, vedlikeholdsarbeidere og spesialister innen flymedisin som skal undersøke hendelsene og finne ut hva som har skjedd.

Norge skal anskaffe inntil 52 jagerfly av typen F-35. Fem av dem er så langt levert, og i november i år kommer de tre første flyene til Norge. Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes blir de siste F-35-flyene levert i 2024.

(©NTB)