Klinikkoverlege Gilbert til Høie: – Vi er slitne

Helseminister Bent Høie (H) fikk med seg en klar beskjed fra det medisinske fagmiljøet i Tromsø før han mandag gikk i møter med Babcock.

Helseminister Bent Høie (H) er mandag morgen i Tromsø for møter om ambulanseflyberedskapen i nord. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Helseminister Bent Høie møter det akuttmedisinske miljøet ved UNN, Universitetssykehuset Nord-Norge, for å få informasjon om luftambulansetjenesten. Her sammen med klinikkoverlege Mads Gilbert (t.v.). Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

innenriks

Med et ferskt stortingsvedtak i ryggen er Høie mandag i Tromsø for å møte Babcock, operatøren som skal ta over ambulanseflytjenesten i nord. Men først var han innom Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for å snakke med dem som til daglig opplever bemanningskrisen i luftambulansetjenesten i nord.

– Det går døgnet rundt her. Det er merkbar slitasje. Vi er slitne, og det krever fryktelig mye av alle, forklarte Mads Gilbert, klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på UNN.

Han gikk gjennom tall fra den siste tiden: 63 av 814 flyambulanseoppdrag fra 24. april til 10. juni ble løst på en annen måte enn med ordinære flyambulanser. Det utgjør en andel på 7,7 prosent.

Hovedproblemet med avvikene er forsinkelser, forklarte Gilbert, og trakk fram eksempler på situasjoner hvor pasienter i en tidskritisk situasjon ble flere timer forsinket.

Frykter at «huset raser sammen»

Når Høie nå møter Babcock, har han med seg en klar beskjed fra Gilbert om å følge opp stortingsvedtaket fra forrige torsdag. Der heter det at regjeringen må «sikre at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres».

– Vi har sagt klart ifra om at den varige løsningen er at det erfarne pilot- og teknikerkorpset blir tatt med over til ny operatør. Det må avklares fort. Det må gis robuste politiske signaler til piloter og teknikere sånn at de velger å fortsette i Lufttransport. Hvis ikke raser huset sammen, sier Gilbert til NTB etter møtet.

Senere i uken gjenopptar Babcock forhandlingene med flygerforbundet om vilkårene for pilotene som eventuelt blir med over til den nye operatøren.

Mads Gilbert beskriver dagens situasjon som usikker og ustabil.

– Jeg håper du har noe «magic powder» du kan drysse i dag, og at alt faller til ro, sa han til Høie.

– Krevende

Før Høie dro videre til Babcock, vedgikk han at situasjonen er utfordrende.

– Vi er fortsatt i en situasjon som er veldig krevende for tjenesten, samtidig som beredskapen ut mot befolkningen over en lengre periode har vært på et normalt nivå, sa Høie.

– Utfordringen er usikkerheten fra døgn til døgn for dem som jobber i helsetjenesten. Dette er krevende og vi ønsker å raskest mulig å komme over i en normal situasjon.

Utfordringer med enkeltvakter

Administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten HF sa under møtet at de har en beredskapsutfordring, men opplever at beredskapen den siste tiden har vært relativt god.

– Vi har utfordringer på enkeltdager og enkeltvakter. Det skal lite til før fly blir stående på bakken, sier han.

Etter at Lufttransport tapte anbudet om å drive tjenesten videre, har flere piloter sluttet. Det førte til at selskapet ikke klarte å holde beredskapen oppe. De siste ukene har imidlertid beredskapen vært slik den skal være til vanlig, heter det på Helse Nords nettsider.


(©NTB)