Vedum ber regjeringen legge bort «trusler» mot Finnmark

Kommunalminister Monica Mæland (H) bør droppe trusselretorikken og la fylkestinget i Finnmark følge folkeviljen, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad har som mål å få langt flere ordførere enn de 98 de har i dag. Spesielt er partiet opptatt av å bygge laget i nord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

innenriks

Vedum viser til folkeavstemningen der 87 prosent sa nei til sammenslåing med Troms. Nå pågår det en debatt om fylkestinget bør nekte å oppnevne medlemmer til fellesnemnda som sammen med representanter fra Troms skal forberede overgangen til et felles fylke.

– Mæland kaller fylkestinget lovbrytere dersom de følger folkeviljen. Men inndelingsloven er ingen straffelov, sier Vedum, med henvisning til loven Mæland vil bruke for å tvinge prosessen igjennom.

Mæland har gjort det klart at fellesnemnda eventuelt kan bli opprettet uten representanter for Finnmark. I så fall vil representanter fra Troms styre hele prosessen.

– Dette er holdninger som hører en annen tid til. Det passer ikke inn i et folkestyre, sier Vedum til NTB.

Han gjør det klart at dersom han hadde sittet i fylkestinget, hadde han ikke valgt representanter til fellesnemnda. Han lover også å ta kampen mot tvangssammenslåingen videre i Stortinget. Til høsten fremmer Senterpartiet et forslag med krav om at resultatet av folkeavstemningen representeres og prosessen for å slå sammen Finnmark og Troms stanses.

Satser i nord

Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad samlet pressen onsdag for å spise jordbær, skryte av partiets gjennomslag på Stortinget det siste året og fortelle om planene for neste års kommunevalg. Partiet satser nå hardt på å bygge opp organisasjonen i Nord-Norge og spesielt i Finnmark.

– I Finnmark har vi ikke hatt så sterk organisasjon tidligere, men nå er det bare noen få steder som ikke har lokallag, forteller Vedum fornøyd.

Han mener mange saker trekker velgere i nord mot Senterpartiet, og nevner spesielt luftambulansesaken, forsvar og politi, samt avgiftspolitikken. Striden om fylkessammenslåingen er naturligvis viktig.

– Det er enda et eksempel på at folk føler seg overkjørt, en sentral maktarroganse som kommer på toppen av mange andre ting, sier han.

En senterpartist for alle

Vedum og Arnstads mål er at partiet stiller lister i alle kommuner i landet, eller til nød er med på felleslister.

– Det skal være mulig å stemme på en senterpartist i alle kommuner, sier partilederen.

Partiet ser fornøyd tilbake på det siste året. Etter valget i høst ble stortingsgruppa nesten doblet, til 19 representanter. Siden har meningsmålingene vist jevnt god oppslutning, og partitoppene presenterte en liste med 12 saker de har fått gjennomslag for på tinget. Blant dem er evaluering av seksårsreformen, fjerning av det såkalte dødsgebyret og at pensjonsslippen igjen skal komme i postkassa

Uoppklart trakasseringssak

Senterpartiet har hatt sine metoo-saker denne vinteren, med den uoppklarte saken om den trakasserende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete i 2016. Meldingen ble sendt fra en mobiltelefon under en hyttetur der flere partifeller var med, inkludert nestleder Ola Borten Moe, men partiet har ikke lykkes i å finne ut hvem som forfattet den. Sentralstyret besluttet i mai at ingen av dem som var på hytta skulle sanksjoneres.

Vedum avviste å spekulere i hvorfor ikke velgerne synes å være særlig påvirket av denne saken. Han svarer heller ikke direkte på et spørsmål om han frykter at saken kan komme opp igjen i forbindelse med strid om veivalg eller politiske posisjoner.

– Sånne saker er ikke partipolitiske saker. Det handler om ukloke handlinger. Det kan skje i alle partier og så må man håndtere det, sier han.

Han sier saken har vært «tung for flere» og er glad for at Navarsete er tilbake på Stortinget etter å ha vært sykmeldt.

(©NTB)