Julemat sørger for tredobbel omsetning i desember

I Oslo regner slakterforretningen Strøm-Larsen å selge nærmere 25 tonn julemat i år. Det betyr en tredobling av omsetningen i desember.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

innenriks

Hovedorganisasjonen Virke anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 11.040 kroner i desember i år. Totalt er det snakk om anslagsvis 58,5 milliarder kroner som legges igjen i butikkene i desember. Mye av dette går til julemat.

Mange har allerede begynt julehandelen, men selve julematen venter mange med til desember opprinner, noe en av Oslos eldste slakterforretninger merker tydelig.

– I desember tredobler vi omsetningen fra 3 millioner kroner til 9 millioner kroner, sier slakter Jan Strøm-Larsen.

Og det er ikke bare store tall i kroner og øre det dreier seg om. Totalt regner bare denne ene forretningen med å selge rundt 25 tonn julemat denne julen. Det fordeler seg med mellom 12 og 14 tonn med ribbe og rundt 6–7 tonn pinnekjøtt.

– I dagene opp mot julaften selger vi over 1 tonn med julemat hver dag, forteller Strøm-Larsen.

Når det gjelder julemat er nordmenn svært tradisjonelle, også i den mer urbane hovedstaden. Forsøk på å prøve vilt i julen faller på stengrunn, så nye trender innen julemat har svært dårlige vekstvilkår i Norge. Det begrenser seg til posteier og pateer.

(©NTB)