Bergen forlenger strenge smitteverntiltak

Bergen forlenger de skjerpede smitteverntiltakene i kommunen fram til søndag 29. august. Fredag ble det bekreftet 62 nye smittede i bykommunen.

Fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB 

innenriks

– Smitten har flatet noe ut, og det ser ut til at vi har unngått den største smittetoppen. Men det er fortsatt på et for høyt nivå, og vi har ikke greid å senke oss til nivået vi trenger, sier fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Der bekrefter hun at smitteverntiltakene som ble innført onsdag 11. august, forlenges fram til 29. august.

Blant annet er det ikke tillatt å være til stede ved innendørs private sammenkomster med mer enn ti personer. I tillegg ble det innført påbud om munnbind i blant annet butikker, kjøpesentre og kollektivtransport.

Byrået viderefører også innstrammingene fra 6. august som blant annet omfatter obligatorisk registrering av gjester på serveringssteder, lik skjenketid ute og inne, munnbindplikt og krav om lydnivå på steder hvor det spilles musikk slik at det blir mulig for folk å prate sammen med én meters avstand.

Det ble også innført besøksrestriksjoner på sykehjem.

Sliter med å få nok personell

Som følge av smitten er en rekke skoleklasser og lærere i karantene. Totalt er det påvist smitte på 28 skoler i Bergensområdet, skriver Bergens Tidende.

Smitten har også nådd sykehjem. To fullvaksinerte beboere er døde, skrev Bergen kommune i en pressemelding fredag.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) sier kommunen sliter med å få tak i nok helsepersonell.

– Skole og studiestart har ført til høy aktivitet i samfunnet. Med økende tall vil det være mer utfordrende å gjennomføre smittesporing effektivt, noe som igjen kan føre til økt smitte. Jeg vil understreke at høyere smittetall vil utfordre kommunens evne til å sikre samfunnskritiske funksjoner, sier helsebyråd Beate Husa.

Hun sier Bergen kommune allerede sliter med å finne nok helsepersonell. Bergen har allerede måttet hente hjelp fra nabokommuner for å få nok arbeidere i koronaapparatet.

– Kritisk fase

Vaksinasjonsprogrammet pågår fortsatt for fullt i Bergen, og den fungerende byrådslederen håper tiltakene kan bidra til å kjøpe tid til dette arbeidet.

– Smittesporerne jobber på bristepunktet, og fremdriften av vaksineringen står i fare, sier Jaffery.

– Vi står i en kritisk fase. Vi setter mange vaksiner, men er ikke i mål. Vi må kjøpe vaksinasjonsprosjektet tid, sier hun.

(©NTB)