40 oljeutslipp i Nordsjøen på ett år

Oslo (NTB): I løpet av det siste året er det registrert over 40 oljeutslipp fra plattformer på norsk sokkel i Nordsjøen, viser tall fra Kystverket.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

innenriks

Tallene er innhentet på vegne av Naturvernforbundet. I tillegg viser ferske bilder fra Kystverkets overvåkingsfly, som Dagsavisen har fått tilgang til, hvordan oljen sprer seg i områdene rundt flere plattformer.

– For første gang har vi fått dokumentert at det er ganske vanlig med 100 meter brede og flere kilometer lange striper med olje på sjøen, sier fagrådgiver for marinbiologi og forurensning i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze til avisen.

Utslippene er skremmende og fullstendig uakseptable, mener han, og viser til at det er myndighetene som gir oljeselskapene tillatelse til å slippe ut visse mengder olje, i form av det som heter produsert vann. Kystverkets dokumentasjon viser at utslippene ligger innenfor den årlige tillatte mengden.

Grensen for oljeutslipp i Nordsjøen er ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) «minst mulig, og det skal ikke overstige 30 mg/l». Det gjennomsnittlige utslippet fra oljeproduksjonen er nå på 12 milligram per liter. Det er likevel ikke bra nok, mener Hanne Marie Øren, seksjonssjef for petroleumsvirksomhet i Klif.

– Vi jobber videre med å få dette ytterligere ned, sier hun, og legger til at Klif vurderer å sette lavere grense på sokkelen som helhet og å sette grenser per felt. (©NTB)