Skøytesjefen etter Pedersens VM-fall: – Som en vond drøm 

Sverre Lunde Pedersen styrte mot et suverent gull i allround-VM. Så kom hekten og fallet som er tung å svelge for både ham selv og norsk skøytesport.

Sondre Skarli beskriver Sverre Lunde Pedersens fall i VM som en et «tungt øyeblikk». Her gir han instruksjoner til Fana-løperen tidligere i mesterskapet i Amsterdam. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix 

sport

Landslagssjef Sondre Skarli kan se tilbake på noen magiske uker. Håvard Lorentzen tok gull i både OL og sprint-VM, og søndag lå alt til rette for nok en norsk skøytefest på et godt besøkt utendørsstadion i Amsterdam.

Sverre Lunde Pedersen trengte bare å komme seg greit gjennom 10.000-meteren for å bli Norges første verdensmester i allround siden Johann Olav Koss i 1994. Men så var det nettopp det å holde seg på beina.

Etter 6800 meter hektet 25-åringen, falt og skled inn i sikkerhetsputene. Pedersen brukte noen sekunder på å få summet seg, reiste seg og gjorde alt han kunne for å rette opp mest mulig av skaden som hadde skjedd.

– Det var et tungt øyeblikk og litt som en vond drøm. Han gikk sitt livs løp på 10.000 meter og ledet med over åtte sekunder … Han hektet med høyrefoten. Dette var veldig uflaks, sier Skarli til NTB.

– Det tok ganske lang tid før han kom seg på beina igjen. Han slo hodet og fikk ikke helt med seg hva som skjedde. Han var forfjamset, men etter det gikk han det han kunne til mål. Han klarte til og med å ta igjen Sven Kramer.

Ikke langt bak

Pedersen hadde faktisk muligheten til å bli verdensmester med fall, men han fikk det tungt på de siste rundene. Dermed rappet nederlandske Patrick Roest gullet.

– Han var bare 0,4 poeng fra å ta seieren. Det vil si fire tideler på en 500 meter. Han holdt jo på å vinne selv med fall. Det sier litt. Han tapte 18 sekunder på runden med fallet, og i tillegg blir du veldig stiv og mister all rytme, sier Skarli.

Den avtroppende skøytesjefen mener Pedersen var på vei mot en seier for historiebøkene.

– Ikke bare hadde han vunnet, men han hadde pulverisert alle og tatt en av de mest overlegne seirene i manns minne.

Skarli forteller at Pedersen selvsagt er skuffet, men at sølvvinneren er flink til å takle nedturen.

– Alle konkurrentene har kommet bort og sagt at det var en verdig vinner her i dag, og det var Sverre. Det fikk en hel skøyteverden se, men dessverre fikk han ikke gullet rundt halsen eller høre nasjonalsangen, men det var en hel stadion med 25.000 mennesker som ville unnet ham denne seieren.

Tror på gull neste år

Selv gir Skarli seg som landslagssjef etter sesongen, men han er sikker på at Pedersen slår tilbake.

– Han er bare 25 år. En dag kommer han garantert til å ta denne seieren. Min spådom er at det skjer allerede i neste års VM i Calgary.

Allerede mandag reiser de norske skøyteløperne til Minsk. Det er verdenscupavslutning i den hviterussiske hovedstaden kommende helg.

– Sverre ligger godt an både på 1500 meter, 5000 meter og lagtempo. Vi får reise kjerringa der, sier Skarli før han retter seg selv:

– Vi skal jo ikke glemme at Sverre tok sølv i dag.

Pedersen hadde én sølvmedalje (2015) og én bronse (2016) fra før i allround-VM.

(©NTB)