Spania nekter å forby tyrefekting

Madrid (NTB-AP): Grunnlovsdomstolen i Spania har besluttet at et lokalt forbud mot tyrefekting i regionen Catalonia er ulovlig og går mot en nasjonal lov som beskytter tradisjonen.

Dyrevelferdsaktivister protesterer mot tyrefekting foran en arena i Barcelona. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB scanpix 

utenriks

Domstolen konkluderer med at lokale myndigheter kan styre andre offentlige arrangementer selv, men at tyrefekting er en del av nasjonalarven og må beskyttes.

Catalonia forbød tyrefekting i 2010. Noen tolket at forbudet var et skritt på veien for den rike regionen som over en periode har forsøkt å bryte med Spania. Selv hevder ledelsen i regionen at forbudet ble vedtatt for å beskytte dyrene. Imidlertid er det fortsatt lov med arrangementer der okser løper rundt med brennende baller og fyrverkeri festet på hornene.

Forbudet ble vurdert av domstolen på oppfordring av det konservative partiet PP og fungerende statsminister Mariano Rajoy.

Regionen Catalonia er mektig og rik, med sitt eget språk og kultur. I likhet med andre regioner har den også en stor grad av selvstyre. Den sittende ledelsen i regionen har fremmet ønske om å avholde folkeavstemning og løsrive seg fra Spania. Spania sier myndighetene i Madrid ikke kommer til å godta dette.

Tyrefekting ble forbudt på Kanariøyene i 1991. (©NTB)