Flere gutter hentet ut fra grotten i Thailand

Redningsmannskaper er i gang med en tredje og siste bergingsaksjonen i grotten i Thailand. Flere av guttene er nå hentet ut, ifølge Reuters.

Redningsmannskaper beveger seg tirsdag mot inngangen av grotten i Mae Sai i Chiang Rai-provinsen, der fire gutter, treneren deres, en lege og tre marinejegere fortsatt befinner seg. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix 

Redningsarbeidere går mot inngangen til grotten, der fire av guttene og fotballtreneren fortsatt er innesperret. Foto: AP / Sakchai Lalit / NTB scanpix 

Redningsarbeidere på vei til inngangen til grotten, der fem personer fortsatt er innesperret. Aksjonen med å få dem ut startet tirsdag morgen. Foto: AP / Sakchai Lalit / NTB scanpix 

Et kontrollpunkt nær grotteområdet der fire gutter og fotballtreneren deres er fortsatt er innesperret. Aksjonen for å få ut disse er pågår nå. Foto: AP / Sakchai Lalit / NTB scanpix 

utenriks

– En niende og tiende person er båret ut av grotten, sier øyenvitner til Reuters.

Opplysningene om den tiende gutten er ikke bekreftet fra offisielt hold, men anonyme politikilder har bekreftet til AFP at en niende gutt er ute.

En kilde i marinen bekrefter at den niende gutten er ute, og sier han får behandling på et feltsykehus på området.

Fire gutter og fotballtreneren deres var igjen i grotten før redningsaksjonen startet tirsdag.

– Planen vår er å hente ut de fire guttene og treneren, sier redningsleder Narongsak Osottanakorn etter at 19 dykkere la i vei på den utfordrende turen innover i den delvis oversvømte grotten.

Legen og de tre marinejegerne som har vært sammen med guttene siden de ble funnet for over en uke siden, skal også hentes ut tirsdag.

– Vi forventer at med mindre det er noen uvanlige omstendigheter, så kommer de alle ut i dag, opplyser Osottanakorn, som også er fungerende provinsguvernør i Chiang Rai.

Kraftig regn

Tirsdagens operasjon startet tirsdag formiddag lokal tid og ventes å ta lenger tid fordi det er flere som skal hentes ut – til sammen ni, mot fire hver av de foregående dagene.

Det regnet kraftig i deler av det nordlige Thailand mandag kveld og natt til tirsdag. Men utpå formiddagen klarnet det opp.

23. juni ble fotballaget med tolv gutter i alderen 11 til 16 og deres 25 år gamle trener meldt savnet etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand. Etter en storstilt leteaksjon ble de 2. juli funnet i live vel fire kilometer inne i grotten.

Ved god helse

De fire guttene som ble berget ut søndag, er i alderen 14 til 16 år, og deres mentale og fysiske helse er god, opplyser helsemyndighetene tirsdag. De kan nå spise normal mat, men ikke mat som er sterkt krydret.

Ytterligere fire gutter mellom 12 og 14 år ble hentet ut dagen etter. Mandagens redningsaksjon tok rundt ni timer, to timer kortere enn søndag.

De siste fire guttene er også ved god helse og smiler og ler, men to av dem kan ha fått en lettere lungebetennelse, ifølge helsemyndighetene.

Sultne, men ved godt mot

Guttene er stadig sultne, men ingen av dem har hatt feber siden de ble berget ut.

– Guttene er fotballspillere, så de har godt immunforsvar, sier en talsmann for helsemyndighetene, Jedsada Chokdrumrongsuk, men han legger til at de skal vurderes av en psykiater, og at det kan ta en uke før de får komme hjem.

Det er åpenbart at myndighetene ikke tar noen sjanser. Noen av guttenes pårørende har fått besøke dem, men på grunn av mulig smittefare var de atskilt av en glassvegg, og Jedsada sier at legene først tirsdag kanskje lar dem stå opp fra sengene sine og gå litt rundt på rommet.

Siden de blir på sykehuset i ytterligere en uke, vil de ikke få reise til Moskva for å overvære finalen i fotball-VM, som de er invitert til. Men de vil få se den på TV, forsikrer Jedsada.

Komplisert operasjon

Det er en kompleks operasjon som er satt i verk for å berge de 13. Guttene har fått grunnleggende dykkeropplæring, og hver av dem følges av to dykkere. Den første trekker dem i en line, mens den andre følger rett bak.

Guttene har på seg dykkerdrakter og heldekkende ansiktsmasker for å kunne puste gjennom en slange fra en oksygenflaske som den forreste dykkeren har på magen. Selv puster han fra sin egen tank på ryggen.

Enkelte steder er passasjen så trang at de må ta av seg tankene og dytte dem foran seg mens de stadig er koblet til dem med slanger.

Oksygentanker er utplassert en rekke steder på veien, slik at tankene kan byttes ut etter hvert som luften brukes opp, og dykkere er utplassert for å hjelpe til med å bytte tanker.

Guttene fikk beroligende midler for at de ikke skulle få panikk i de klaustrofobiske forholdene, med fullstendig mørke i trange og slimete passasjer delvis under gjørmete vann.