Tre russere og én ukrainer siktet for MH17-nedskytingen i 2014

Den internasjonale gruppen som etterforsker nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet i Ukraina, har siktet fire navngitte personer. Russland kritiserer etterforskningen og sier de ikke har fått deltatt.
utenriks

Det er de tre russiske statsborgerne borgerne Igor Girkin, Sergej Dubinskij og Oleg Pulativ, samt den ukrainske statsborgeren Leonid Khartjenko, som er siktet.

De fire er nå etterlyst over hele verden og siktet for å ha fraktet en BUK-rakett fra Russland til Øst-Ukraina.

Ukrainske myndigheter sier at de vil forsøke å pågripe Khartjenko, men det er uklart hvor han befinner seg.

Ber Russland ta ansvaret

Ukraina oppfordrer også Russland til å ta ansvaret for nedskytningen.

– Vi oppfordrer den russiske føderasjonen til å ta ansvaret for å ha forsynt de Kreml-støttede opprørerne i regionen med våpen, heter det i en kunngjøring fra ukrainsk UD.

Russland aviser etterforskningen og kaller den ensporet.

– Helt fra starten, fra de første dagene etter denne tragedien, har Russland vist initiativ og vilje til å delta i etterforskningen etter denne forferdelige styrten, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Etterretningsfolk

To av de tre russerne er tilknyttet Russlands militære etterretningstjeneste, mens den tredje har en fortid som oberst i de russiske etterretningstjenesten (FSB). Han var leder for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina da flyet ble skutt ned.

– Det var ikke var opprørere i Ukraina som skjøt ned Boeing-flyet, fastholder Igor Girkin overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ber ikke om utlevering

Ifølge etterforskerne var den opprinnelige planen å «skyte ned et militært fly». De sier videre at de har funnet at det var en direkte kommandolinje mellom ukrainske opprørere og Russland.

Etterforskerne vil ikke be Russland og Ukraina om å utlevere de fire som er siktet for nedskytingen, på grunn av at lovgivningen i landene ikke tillater det.

– På kort sikt vil vi be Russland om å overlevere stevningene til de siktede som oppholder seg i landet, sier aktor Fred Westerbeke.

Russland har tidligere nektet for å ha vært innblandet i nedskytningen, og har hevdet raketten kan ha blitt skutt opp av ukrainske styrker.

298 omkom

Tidligere har etterforskerne sagt at de mener flyet ble skutt ned med en russiskprodusert BUK-rakett av typen 9M83 fra Russlands 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

Boeing 777-flyet som var på vei fra Amsterdam til Malaysia, ble skutt ned 17. juli 2014. Alle de 298 om bord ble drept i nedskytningen, de fleste av dem var nederlendere.

Etterforskningsgruppen ledes av nederlandske myndigheter og har også malaysiske, australske, belgiske og ukrainske representanter. I tillegg til fysiske bevis, har gruppen også gått gjennom bilder, filmopptak og vitneforklaringer.