Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen

Taiwan raser mot Kina etter at den lille øystaten Kiribati i Stillehavet skiftet side og oppretter diplomatiske bånd med Kina i stedet for Taiwan.

Taiwans president Tsai Ing-wen under en pressekonferanse mandag, samme dag som Salomonøyene skiftet side. Nå har Kiribati gjort det samme. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

Det er andre gang på mindre enn en uke at en øystat bryter med Taiwan til fordel for Kina. Mandag gjorde Salomonøyene det samme. For Kina er det viktig å få de strategisk viktige stillehavsøyene på sin side.

Kiribatis anerkjennelse er enda en seier for Beijing få uker før Folkerepublikken Kina feirer 70-årsjubileum.

Taiwans utenriksminister Joseph Wu innkalte fredag til pressekonferanse på kort varsel der han kunngjorde at regjeringen umiddelbart vil kalle sine diplomater hjem, samtidig som han forventer at Kiribati gjør det samme med sine diplomater i Taiwan.

Han anklaget Kina for å ha «forført» Kiribati med løfter om investeringer og bistand.

Kina setter stor pris på beslutningen om å gjenoppta diplomatiske forbindelser til Beijing, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang fredag. På spørsmål om Kina i retur har lovet Kiribati investeringer, svarer han:

– De som er vant med å kjøpe seg diplomatiske allierte for penger, forstår kanskje ikke at prinsipper og tillit ikke kan kjøpes.

Kiribati er det sjuende landet som har brutt med Taiwan siden Tsai Ing-wen ble valgt til president i 2016. Bare 15 land har fortsatt diplomatiske forbindelser med øya, som tidligere var kjent som Formosa, og som formelt heter Republikken Kina.

(©NTB)