Internett blokkert da Ugandas presidentvalg ble sparket i gang

Vold, fuskanklager og stengt internett er bakteppet for Ugandas presidentvalg. Valget kan avgjøre om president Yoweri Museveni får 40 år ved makten.

Opptakten til valget har vært spent og det er meldt om sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter. Torsdag morgen var sikkerhetsstyrker på plass i hovedstaden Kampala. Foto: Jerome Delay / AP / NTB 

Bobi Wine, som anses som opposisjonens ledende presidentkandidat, har advart om at Museveni vil ty til fusk for å sikre seg seier. Foto: Jerome Delay / AP / NTB 

Bobi Wine har oppfordret tilhengerne sine om å være igjen og passe på valgstasjonene etter at de har avlagt stemmene sine, noe som kan føre til konfrontasjoner. Foto: Jerome Delay / AP / NTB 

utenriks

Opptakten til valget har vært en av de voldeligste i Uganda. Det er meldt om flere blodige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Onsdag stengte myndighetene internett, og torsdag morgen patruljerte sikkerhetsstyrker i hovedstaden Kampala.

Lange velgerkøer slynget seg likevel gjennom gatene da valglokalene åpnet.

– Dette er et mirakel, sa mekaniker Steven Kaderere til nyhetsbyrået AP.

– Dette viser meg at ugandere denne gangen er fast bestemte på å stemme fram lederen de ønsker. Jeg har aldri sett dette før, la han til.

Ber velgere overvåke

Musevenis hovedutfordrer, den populære sangeren Bobi Wine, har flere ganger anklaget presidenten for å planlegge valgfusk. Tidligere i uken ba han tilhengerne sine om å bli igjen og overvåke valglokalene etter at de har stemt.

Mange frykter dette kan føre til sammenstøt med sikkerhetsstyrkene.

Valgobservatører forfulgt

Da Wine ankom valglokalet for å stemme sammen med kona Barbie torsdag formiddag, oppga han at flere valgobservatører fra hans eget parti var pågrepet.

– I 22. distrikt flykter observatørene våre fordi de blir omringet og forfulgt av politi og soldater som om de skulle vært kriminelle, sa han.

Rundt 18 millioner mennesker er registrert som velgere. Resultatene er forventet søndag.

– Vi vet at et stort antall ugandere har møtt opp for å avlegge sin stemme. Jeg oppfordrer alle ugandere til å stille opp og stemme, la Wine til.
(©NTB)