EU-domstolen gir Polen dagbøter

EU-domstolen (ECJ) beordrer Polen til å betale dagbøter på 1 million euro for å ikke rette seg etter avgjørelser som skal sikre rettsvesenets uavhengighet.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Brussel i forrige uke. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB 

utenriks

Polske myndigheter reagerer sterkt og kaller det «utpressing».

– ECJ ignorerer fullstendig Polens grunnlov og kjennelser i den polske grunnlovsdomstolen, skriver visejustisminister Sebastian Kaleta på Twitter.

Det polske rettsvesenets uavhengighet har stått sentralt i en langvarig konflikt mellom Polen og EU. Domstolen, som er EUs øverste juridiske organ, har slått fast at Polen må avvikle en omstridt ordning for å føre disiplinærsaker mot dommere.

– Forandringer er nødvendige for å kunne unngå alvorlige og uopprettelige skader på EUs rettssystem og verdiene som unionen ble grunnlagt på, spesielt når det gjelder rettsstatens verdier, heter det i EUs kunngjøring onsdag.

Den polske visejustisministeren mener domstolen går langt ut over sin myndighet.

– Dette er nok et skritt i operasjonen for å strippe Polen fra å ha innflytelse over sitt eget politiske system. Dette er utpressing, sier Kaleta.

Rettsstatsprinsipp

EU mener at ordningen gir den polske regjeringen kontroll over domstolenes juridiske beslutninger. At domstolene ikke er underlagt politisk kontroll anses som et sentralt rettsstatsprinsipp og en forutsetning i et demokrati.

Polen har imidlertid ikke villet rette seg etter EU-domstolens beslutning. Landets grunnlovsdomstol avsa tidligere i oktober en kjennelse der den slo fast at EUs traktater er i strid med landets grunnlov. Kjennelsen vekket sterke reaksjoner i EU, og den betente striden overskygget andre vanskelige temaer på EU-toppmøtet i forrige uke.

– Manipulert systemet

Flere EU-land har understreket at Polen ikke kan både innkassere EU-subsidier samtidig som de vender ryggen til EUs kjerneverdier.

Flertallet i EU mener at Polen har manipulert rettsvesenet ved å pensjonere kritiske dommere og innsette tilhengere av regjeringspartiet PiS.

For hver dag som går, må altså Polen betale 1 million euro, tilsvarende 9,7 millioner kroner, fram til de har avviklet ordningen.

(©NTB)