Norge reagerer på russisk barnevern-kritikk

Moskva/Oslo (NTB-Anna Nesje): Russlands barneombud anklager barnevernet i Norge for terror og overgrep. Norske myndigheter sier russerne snakker mot bedre vitende.
utenriks

Barneombud Pavel Astakhov sa på Twitter fredag at han sammen med det russiske utenriksdepartementet «fortsetter kampen mot barneterror fra Norge og Finland mot våre landsmenn», melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

Astakhov oppgir å ha overlevert opplysninger om 55 tilfeller der barn fra russiske familier er tatt hånd om i Norge til russiske myndigheter med sikte på en gransking. For Finland er det tilsvarende tallet 74.

– Vi krever at de internasjonale menneskerettsorganisasjonene, i tillegg til USA og Europarådet, retter oppmerksomheten mot barneterroren i Norge, skriver det russiske barneombudet.

Den harde kritikken kommer samtidig som flere russiske fjernsynskanaler har brukt det norske barnevernet som skyteskive i lange sendinger om situasjonen for russiske foreldre og barn i Norge, skriver NRK.

Den norske ambassaden i Moskva har latt være å svare på kritikken offentlig. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) her hjemme avviser kontant påstandene fra det russiske barneombudet. (©NTB)