Hvalfart på Kvænangen

SØRSTRAUMEN: Man trenger ikke dra lenger enn til Kvænangen for å oppleve hval på nært hold.
nyheter

I to uker har det som fastslås som en knølhval vært mer enn gjerne glad for å vise seg fram. Også journalisten fikk seg et møte med det store dyret.

– Der er den! Der er den! Skriker Kristin Gjerstad (22) fra Kvænangen.

Alle blir med ett stille, og det eneste vi hører er lyden fra hvalens pust idet den kommer til overflaten og stolt viser seg med sine grasiøse, rolige bevegelser i vannet.

– Den kommer flere ganger, ropes det.

Og det gjør den. Siste gang er den kun fem meter fra båten, noe som ikke gjør spenningen mindre. Med halefinnen mot sky stuper den ned igjen mot dypet.

Spesielt

I fjorten dager har denne hvalen herjet fjorden på innersiden av Sørstraumbrua.

Linda Ratama (26) bor med sin familie bare meter unna sjøen i området der den har vært mest aktiv, og har sett hvalen mange ganger.

– Den går forbi hver eneste dag, og ikke langt fra land heller. Den er oppe og blåser, og noen har sett hele dyret når det hopper i lufta. Litt artig er det jo, sier hun – som lurer på hvor lenge den har tenkt å bli.

En annen som har sett hvalen mye er Evy Andersen (41). Hun tror det er ganske spesielt at hvalen har funnet veien til fjorden deres.

– De gamle i bygda sier de har hørt snakk om hval tidligere. Men ingen av dem har i sin levetid sett hval i denne fjorden, kanskje når de var mindre. Så det er nok ganske uvanlig at den er her, tror hun.

Bekreftet knølhval

Virginie Ramasco fra Havforskningsinstituttet i Tromsø bekrefter overfor Framtid i Nord at det er en knølhval det er snakk om.

– Du kan se det ut ifra de karakteristiske kulene på snuten framfor blåsehullet, formen av ryggfinnen, samt fargene og formen av halefinnen, forteller hun.

Hvalen ernærer seg først og fremst på krill, men også småsei og sild kan stå på menyen. Det er derfor ikke mange fiskere å se på fjorden nå, forteller både Andersen og Ratama.

– Nei, jeg har ikke sett noen i alle fall, ler Ratama.

Noen lokale snakker om at hvalen kanskje har satt seg fast på grunn av den sterke strømmen. Ramasco avviser dette som tilfelle:

– Det er svært lite sannsynlig. Den er på beitevandring og leter etter mat. Dersom den har oppholdt seg på samme plass over lengre tid, er det nok fordi den har funnet noe å spise der, sier hun, som også legger til at knølhval i de norske fjordene på somrene ikke er uvanlig. Spesielt ikke for unge dyr.

Hvalsafari i hagen

Om det ikke er så uvanlig så synes Ratama likevel det har vært trivelig med besøk av hvalen så lenge, og mener det er rene hvalsafarien ifra hagen.

– Bare synd den ikke dukker opp når vi vil, ler hun.

For selv om det sies at knølhvalen er et sosialt vesen og nysgjerrig på mennesker, så er den tydelig herre i sitt eget hav.

– Vi håpet på en oppvisning en kveld vi satt i badestampen på brygga, men det skjedde jo så klart ikke. Rett etter at vi var gått inn så hører vi den utenfor. Hvor typisk er ikke det!

Også Ratamas mor ble ekstra lenge en kveld i håp om å få se dyret. Hun måtte dra skuffet hjem, uten å ha sett dyret. Som dukket opp av havet straks etter at hun var dratt...