Sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra kan opplyse overfor Framtid i Nord at bevegelsene i Oksfjellet har økt betydelig de siste to dagene.

Fra å ha en fart på 4 cm per døgn, kan han opplyse om at det ustabile fjellpartiet nå beveger seg rundt 8 cm per døgn. Og det er ingenting som tyder på at bevegelsene avtar.

- På det meste var bevegelsene på over 10 cm per døgn da regnværet slo inn sent tirsdag kveld, for så å stanse noe opp og igjen økt utover onsdagen, opplyser Blikra.

I tillegg har det vært en del steinsprang de siste dagene, både fra det ustabile fjellpartiet og omkringliggende områder i Oksfjellet.

Det løse fjellpartiet ligger ifølge sjefgeologen på ei hylle, og før eller siden vil fjellpartiet rase ut

- Økt bevegelse kombinert med steinsprang er tydelige faresignaler på at raset vil komme, påpeker sjefgeologen.

Følger nøye med

De siste tre ukene har 6- 12000 kubikkmeter fjell vært i bevegelse. Blikra kan opplyse at bevegelsene har vært stor, og det uavhengig av nedbør. Vanligvis vil regn kunne øke bevegelsene, men i Oksfjellet har vist seg å være svært ustabil på tross av lang periode med oppholdsvær.

Men Blikra vil poengtere at det er vanskelig å si eksakt når raset vil skje, og forklarer en rekke faktorer som både kan bremse bevegelsene, og være det som vil utløse raset.

- Snø og kulde kan stabilisere det litt, men også forverre situasjonen, sier han. Dessuten kan også snø vanskeliggjøre innhenting av radarmålinger som nå gjøres hver 20 minutt i fjellet.

Blikra kan også opplyse at NVE følger nøye med bevegelsene i Oksfjellet, selv om området er evakuert og sikkerheten er ivaretatt. Kunnskap om fjellskred, og spesielt  omkring målinger av bevegelse frem til selve raset er begrenset både nasjonalt og internasjonalt.

- Vi kan høste mange erfaringer fra dette, sier han.

Vanskelig å forutse

Det svært ustabile fjellpartiet ligger på om lag 920 – 970 meters høyde. Hvorvidt steinraset vil kunne ødelegge den evakuerte driftsbygningen og boligen i faresonen, og eventuelt også nå ned til veien, er ifølge Blikra vanskelig å forutse.

Det er heller ikke mulig å beregne om fjellpartiet vil dele seg i mindre steinblokker og spre seg utover et større område, eller om det vil ta med seg mer steinmasse på tur ned fjellet.

Blikra håper derimot at raset vil komme i løpet av kort tid, slik at arbeidet med de påbegynte skredvollene kan gjenoppta og at området under fjellet kan tas i bruk igjen.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra