De to studiekameratene har produsert en animasjonfilm, der de ser for seg Russlands inntog - og hurtige tilbaketrekking ut av Norge.

I kortfilmen som du kan se over - går det radig unna. Hele fortellingen er unnagjort på to og et halvt minutt, så det gjelder å følge godt med.

Espen André Henriksen fra Nordreisa, er en av filmskaperne, og gir uttrykk for at det ikke ligger noe dypere politisk budskap i filmen, selv om temaet kanskje burde tilsi noe annet.

- Tanken var egentlig bare å skape noe. Vi er begge veldig kunstneriske sjeler med ulike talenter. Vi satt en dag og snakket, og fant ut at vi bare skulle lage noe sammen. Kristian (Høkaas) er flink å tegne og redigere, og jeg er flink til å skrive og jobbe med lyd. Ved å kombinere talentene, hadde vi lyst å se hva vi fikk til, sier Henriksen.

Mye arbeid

Studenten forteller at det ligger mye mer arbeid bak en animasjonsfilm enn det man kanskje skulle tro.

- Dette klippet er bare litt over to minutter, men det tok oss mange dager å lage. Det ligger mye småpirk, mye justeringer og ikke minst mye planlegging bak. Dette krever både tålmodighet og intuisjon, sier Henriksen.

Både Henriksen og Høkaas holder på med siste året av bachelorgraden sin, men filmen har de gjort på eget initiativ utenom studiet.

- Vi har selvfølgelig brukt mye av kunnskapen fra utdannelsen til prosjektet, noe som har vært nyttig, men det har ikke vært en del av noe oppgave - bare noe vi følte for å lage, sier han.

Parodi

Henriksen forteller at de heller ikke frykter noe etterspill av å fremstille naboen og supermakten i øst som angriper.

- Det er ment å være en humoristisk produksjon, og jeg håper at eventuelle russere også tar det med godt humør. Filmen er ikke ment å provosere. Vi setter de kanskje ikke i så godt lys, men de er ikke de eneste vi gjør narr av i filmen. Den dreier seg veldig mye om parodi av stereotopi, og vi er litt frie i tøylene når det kommer til humor. Ikke bare får du en god latter ut av det, men du uskadeliggjør også eventuelle tabuer, avslutter Espen André Henriksen.

Espen André Henriksen studerer ved NTNU i Trondheim. Foto: Privat