Kvensk og finsk formidler feirer 20 år

Den 6. oktober 1995 ble det skrevet avishistorie.

Liisa Koivulehto seg på 20 års avishistorie. Tirsdag 6. oktober er det 20 år siden hun ga ut det første nummeret av avisen Ruijan Kaiku for kvener, norskfinner og finlendere i Norge.  Foto: Heidi Nilima Monsen

FAKTA OM RUIJAN KAIKU:
  • Ruijan Kaiku er den eneste trespråklige avisen i Norge, og har saker hovedsakelig på norsk, kvensk og finsk, men også på meänkieli og svensk.
  • Fordeling av språkene er i gjennomsnitt 50 prosent norsk, 25 prosent kvensk og 25 prosent finsk.
  • Nesten all stoff i Ruijan Kaiku er unikt og egenprodusert, og redaksjonen består i dag av to journalister/redaktører. Avisa har også flere frilansjournalister og andre bidragsytere som leverer stoff.
  • Avisa kommer ut ti ganger i året, men har også en nettavis hvor det legges ut dagsaktuelt stoff og nyhetssaker.
  • Avisa har abonnenter i hele Norge, Finland og Sverige, men også i andre land.
nyheter

Da kom den aller første utgaven av avisa Ruijan Kaiku ut - Norges eneste trespråklige avis.

- Jeg kan fortsatt huske lykken av at jeg kunne være med på å skape et flerspråklig møtested for kvenene, norskfinnene og finlendere i Norge, smiler redaktør Liisa Koivulehto. Det var hun som startet opp avisen for 20 år siden.

Fulgt utviklingen

I 20 år har Ruijan Kaiku formidlet kvenske og norskfinske stemmer og hjertesaker.

For avisa har det vært stor stas å få følge med på stort og smått av det som har skjedd i de kvenske, norskfinske og finske miljøene i Norge disse årene.

Både opp og nedturer - framskritt og tilbakeskritt.

Gratis avis

Den store dagen skal feires med kake på kontorene i Alta og Tromsø, og som en liten bursdagsgave, vil husstandene i Alta få jubileumsutgaven til Ruijan Kaiku i postkassa si.

- Jeg håper at ikke altaværingene blir avskrekket av kvenske titler på forsiden, men tar seg tid til å bla igjennom avisen. De fleste sakene våre er nemlig skrevet på norsk, sier fungerende redaktør Heidi Nilima Monsen.