Johnsen tar over som ordfører

Etter en dramatisk innspurt i kommunestyret, ble Dan-Håvard Johnsen fra Lyngen tverrpolitiske liste ny ordfører i Lyngen.

NY TETDUO: Dan Håvard Johnsen (LTL) og Line van Gemert (H).  Foto: Arne Teigen

TAPTE KAMPEN: Fred Skogeng (Høyre)  Foto: Arne Teigen

FERDIG SOM ORDFØRER: Sølvi Jensen, Arbeiderpartiet  Foto: Arne Teigen

nyheter

Alt var helt uavklart før kommunestyret i Lyngen ble konstituert klokka 10 på Lyngseidet. Det så lenge ut til at Fred Skogeng (H) skulle bli ordfører, men på slutten ble Dan-Håvard Johnsen fra Lyngen tverrpolitiske liste ordfører.

Johnsen (48) ble valgt i første godkjente runde med 11 stemmer, mens Fred Skogeng (H) fikk syv og Sølvi Jensen (Ap) 1. Den første valgrunden, der Johnsen og Skogeng fikk syv stemmer hver og Jensen fem, ble annulert på grunn av feil ved valg av nytt formannskap.

Vi går inn i de viktigste fire årene i Lyngen kommunes historie, med de store sakene vi har foran oss. Derfor var vi villig til å ta ansvar, og se til at vi hadde en flertallsgruppering bak oss. Nå gikk det jo ikke slik, da. Vi klarte ikke å bli enig. Nå ser jeg at vi har en kjempeutfordring med å enes framover, sa Johnsen i sin første tale som ordfører.

Johnsen brøt ut av Frp i august i 2014 og dannet senere sin egen liste - Lyngen tverrpolitiske liste. De stilte til valg og gjorde det såpass bra at de fikk fire mandater inn i kommunestyret.

Høyre-varaordfører

Line van Gemert (H) ble valgt som ny varaordfører med 11 stemmer. Johnny Hansen (Ap) fikk fem stemmer og Eirik Larsen (KrF) tre stemmer.

Ingen av de tre varaordførerkandidatene fikk flertall etter første valgrunde. Dermed måtte det en ny valgrunde til - denne gangen med simpelt flertall. Da gikk van Gemert (42) av med seieren. Hun tar over for Karl Arvid Brose (Sp), som har vært varaordfører den siste perioden.

BILLEDSERIE: Disse skal styre Lyngen

Fire lister stilte til valg da formannskapet ble valgt tidligere på formiddagen. I avstemmingen om formannskapet fikk Høyre, Sp, Frp og Samhold Lyngen 7 stemmer. Arbeiderpartiet 5, Lyngen Tverrpolitiske liste 4 og KrF og MdG tre. Senterpartiet har forlatt Ap og Samhold Lyngen (Pus-lista) har altså valgt Høyre.

Slik ble formannskapet:

Sølvi Jensen, Ap

Johnny Hansen, Ap

Fred Skogeng, H

Line van Gemert, H

Karl-Arvid Brose, Sp

Dan-Håvard Johnsen, LTL

Eirik Larsen, KrF

(Opprinnelig var Line Pernille Eidet inne som formannskapsmedlem for Ap, men det ble etter hvert omgjort)

Forhandlinger i grus

Dan-Håvard Johnsen slo fast i talen sin i kommunestyret at det blir en stor utfordring å styre uten flertall. Forhandlinger mandag kveld mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Lyngen Tverrpolitiske liste og Kristelig Folkeparti førte ikke fram.

LES OGSÅ: Kontoret er ryddet