Fredag ble K-sekretariatet IKSs rapport om Skjervøy fiskeriutvikling fremlagt for kontrollutvalget i Skjervøy kommune.

Rapporten konkluderer med at det har vært kritikkverdige forhold rundt Skjervøy Fiskeriutvikling, et kommunal heleid selskap som ble opprettet i 2010. Selskapet skulle forvalte 15 millioner kroner som Nergård AS betalte i kompensasjon for at de avviklet sin industrielle aktivitet på Skjervøy.

Ikke fullt ut utført

K-Sekretariatets rapport peker blant annet på et investeringstilskudd gitt til Årvikbruket Eiendom AS som skulle gå til arbeid på Årvikbruket AS. Rapporten slår fast følgende:

«Det arbeid Skjervøy Fiskeriutvikling bevilget penger til, er ikke fullt ut utført. Ut fra rapportens funn er det arbeid kostnadsberegnet til totalt kroner 3.115.00 kroner som er vurdert som ikke utført, eller som Årvikbruket Eiendom AS ikke har kunnet redegjøre for på en tilfredsstillende måte».

Årvikbruket Eiendom AS er et kommunalt eid selskap som ifølge K-sekretariatet har honorert en faktura fra Årvikbruket AS på 4.812.000 kroner.

«Fakturaen ga uttrykk for å være en fakturering av utførte arbeider ved bruket. Ut fra opplysningene i saken må det imidlertid legges til grunn at det i realiteten var en fakturering av arbeid som for store deler ikke var utført».

LEDER: Nå må alt fram i lyset

- Graverende

Frps Vidar Langeland mener rapporten åpenbart viser at investeringstilskuddet i stedet har gått til drift.

– 3,1 millioner kroner er beviselig ikke brukt til investering, men til å subsidiere driften. Det syns jeg er graverende. Det er i mine øyne svindel, sier Langeland.

K-sekretariatet skriver nemlig at «det fremstår sannsynlig at honorering ble gjort slik at fakturaen kunne inntektsføres i Årvikbruket AS og bedre det regnskapsmessige resultatet», og skriver videre at «disposisjonen fremtrer å være i strid med regnskapslovgivningen og i strid med bokføringsforskriften».

- Ut ifra rapport og saksfremlegg er det ikke tvil om at styrene i begge Årvik-selskapene og styreleder i Skjervøy Fiskeriutvikling har vist at tilskuddet som ble omsøkt ikke skulle brukes til investeringer i bruket, sier Langeland.

Ulovlig offentlig støtte

«Etter søknaden og de dokumenterte avtalene skulle tilskuddet være et investeringstiltak, mens det ut fra forskuddsbetalingen og mangelen på oppfølging fremstår som et driftstiltak», heter det i rapporten.

– Vi kommer jo også i grenseland for hva som må regnes som ulovlig offentlige støtte i forhold til EØS-reglene. 3,1 millioner er ikke brukt i henhold til søknad, men tilført driftsselskapet som ny kapital. På den måten slapp eierne å skyte inn ny kapital eller slå selskapet konkurs.

– Hva bør konsekvensene bli?

– Det er vanskelig å si. Men vi er blitt lurt for pengene og det er naturlig å vurdere om de skal kreves tilbake, sier Langeland.

K-sekretariatet kaller søknaden fra Årvikbruket Eiendom om tilskudd som «ufullstendig og misvisende»:

«Sekretariatet kan ikke se at styret i Skjervøy Fiskeriutvikling hadde et korrekt beslutningsgrunnlag», heter det i rapporten.

DEBATTINNLEGG: Klam hånd over Skjervøy-politikken

Ikke forsvarlig

Man slår fast at det ikke er ført tilfredsstillende kontroll med bruken av midlene, verken fra Skjervøy Fiskeriutvikling eller fra Årvikbruket Eiendom AS.

«Pengene er forskuddsbetalt og det synes langt på vei å være opp til mottaker av midlene å disponere disse. Dette er i strid med en forsvarlig forvaltning av kommunale midler», mener K-sekretariatet.

Ingen vedtak er ulovlige

Tidligere ordfører Roy Waage, som også var styreleder i Skjervøy Fiskeriutvikling, vil foreløpig ikke si så mye om innstillingen fra Kontrollutvalget.

– Jeg tar vedtaket til orientering. Det er umulig å kommentere det før jeg har sett vedtaket og hørt begrunnelsen for det. Det vil være helt feil av meg å kommentere det nå, men det jeg skal gjøre ved en senere anledning, sier Waage.

– Regner du med å bli stilt ansvarlig for noe av det du har gjort som styreleder i Skjervøy Fiskeriutvikling?

– Jeg viser til at forvaltningsrevisjonsrapporten slår fast at aksjelovens paragrafer i all hovedsak er fulgt og at ingen vedtak er fattet på ulovlig grunnlag. Dette forholder jeg meg til.

– Har kontrollen med Nergård-pengene vært for dårlig?

– I de fleste bevilgningsvedtak Skjervøy Fiskeriutvikling gjorde var det klart hva formålet med bevilgningen var. Men det er åpenbart at enkelte bevilgningsvedtak burde vært kontrollert bedre, sier Waage, som imidlertid ikke vil utdype hvilke vedtak han tenker på.

- Første gang jeg hører om det

Øyvind Isaksen var styreleder i den aktuelle perioden, men har gått av. Han er for tiden på ferie i utlandet, og hadde ikke sett rapporten eller vedtaket da Framtid i Nord var i kontakt med ham, ferdag kveld.

– Jeg ber om forståelse for at jeg vil se vedtaket før jeg kommer med noen kommentarer.

– Det blir sagt i rapporten at det ser ut som at Årvikbruket fikk penger fra Årvikbruket Eiendom AS for å styrke driftsselskapets regnskap. Har du en kommentar til det?

– Nei, det er første gang jeg hører om det, og jeg vil ikke kommentere dette, sier Isaksen.

Nåværende styreleder for Årvikbruket Eiendom AS, Kurt Michalsen, hadde heller ikke lest rapporten.

– Vi forholder oss til det eierne pålegger oss. Ut over det har jeg ingen kommentar nå.

Roy Waage Foto: Kjetil Nielsen Skog