Hero Norge AS har leid den gamle militærforlegningen på Brennfjell i Skibotndalen til flyktningmottak. Regiondirektør i Hero, avdeling Nord, Vidar Torheim, bekrefter at de vil ta i mot opptil 140 flyktninger som mest sannsynlig blir sent fra transittmottakene i Kirkenes.

– Vi jobber med å få på plass personell, og kan være klar til å ta i mot flyktningene neste uke, sier regiondirektøren til Framtid i Nord.

Les også: Hit kan det komme 140 flyktninger

Ingen reserve

Rådmann i Storfjord, Trond Roger Larsen sier at de jobber med å innhente mer informasjon om opprettelsen av flyktningmottak i Skibotn, og har ikke fått mer informasjon enn det som regiondirektøren bekrefter overfor Framtid i Nord.

– Status på mottaket er også endret fra transitmottak til et akuttmottak, noe som vil innebære mer behov for helsetjenester, opplyser rådmannen.

Rådmannen sier videre at kommunen har ikke disponible midler til de ekstratiltak som må gjøres, og at de må å ta fra eksisterende ramme i helsebudsjettet.

– Vi må også prøve å få til forhandlinger med Hero, sier Larsen.

Rådmann er tydelig på at selv om evnen til å bidra er svært begrenset, så er det stor vilje i administrasjonen for å hjelpe folk i en vanskelig situasjon.

Over hodet

Heller ikke den politiske ledelsen vet mer om planene rundt flyktningmottaket på Brennfjell. Ordfører Knut Jentoft kan overfor Framtid i Nord fortelle at avtalen mellom Hero og eierne av Brennfjell ble gjort uten at den politiske ledelsen viste noe, og at de ble informert da en representant fra Hero var innom rådhuset tidligere i denne uken. Kommunen har heller ikke fått noe informasjon fra UDI, og Jentoft forventer at kommunen snarlig får nødvendig informasjon. Han viser bare til de første meldingene som gikk ut på at det skulle være et transittmotak, men som senere er endret status til akuttmottak.

Les også: Kostnadsanslaget for flyktninger kan være for lavt

Jentoft sier at de vil prøve å være i forkant og gi det nødvendig helsetilbud innenfor de rammer som kommunen allerede har.

– Men viljen er stor til å bidra, og vi skal gjøre det vi kan, sier ordføreren, og ser på flyktningsituasjonen som en nasjonal dugnad som alle må delta i.

Helsetjenester

Også varaordfører Hanne Braathen sier at de trenger mer informasjon om hva kommunen må sette inn av ekstratiltak.

– Vi vet ikke hvor lenge skal de være ved Brennfjell, om det er foretatt helseundersøkelser og hvor mange som kommer, påpeker hun.

Og varaordføreren ser at det vil bli utfordrende å gi et tilstrekkelig helsetilbud, uten at det skal gå utover helsetjenesten til innbyggerne i Storfjord.

Les også: Vil ikke la flyktningbarn starte tidligere på skole eller i barnehagen

Braathen peker også på utfordringene på tolketjenester, og sier at det vil bli stort behov for tolk når 140 flyktninger ankommer kommunen.

Brennfjell militærleir ble i 2009 kjøpt av KIME, Maskinentreprenør Kåre Isaksen AS. Brennfjell leir har også vært brukt som vandrehotell etter at forvaret dro fra leier en gang på 90 tallet.

Foretar først tilsyn av anlegget

Kommuneoverlegen i Storfjord vil først sjekke bygningsmassen ved Brennfjell.

oteren: Men Kommuneoverlege Gaute Waldahl sier til Framtid i Nord at de skal gjøre det de kan for å hjelpe flyktningene i denne humanitære katastrofen som hele Europa står overfor. Han forsikrer om at helsetjenesten i Storfjord jobber på spreng for å få på plass det som trengs for å ta mot 140 flyktninger.

Miljørettet tilsyn

Kommuneoverlegen sier at de skal først foreta en miljørettet tilsyn ved Brennfjell militærforlegning for å se at bygningsmassen holder en minimum standard for å ta i mot flyktningene.

– I tillegg jobber vi med å få på plass smittevern og plan for vaksinering og blodprøver, opplyser Waldahl. Helsesjekk med Screening blir foretatt ved UNN i Tromsø, hvor det er avtalt at Hero står for tansportkostnadene.

Satt av stillinger

Det er foreløpig satt av en sykepleierstilling, samt noe merkantil til å koordinere og planlegge helsearbeidet ved flyktningmottaket, men kommuneoverlegen er tydelig på at de trenger ekstraressurser.

– Et akuttmottak innebærer 1-2 måneder opphold. Men vi vet også at det er fullt ved de ordinære mottakene, og man kan regne med lengre opphold, forklarer Waldahl.

Rådmann Trond Roger Larsen sier at de må ta fra andre poster i helsebudsjettet for å gi flyktningene tilbud. Foto: Jan Arild Hansen