HV-16 er Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt. Øvelsen pågår i Troms og Alta, samt på veiaksene mellom Storfjord og Alta. I Sørkjosen har områdeko, nærmere bestemt område- og kommandoplass, slått leir.

– Vi er i Sørkjosen i forbindelse med Bifrost-øvelsen. I områdeko styrer vi troppene som er på øvelse i Tromsø og området rundt, sier Stig Eide, områdesjef i Heimevernet.

Les også: Kan bli mye militærtrafikk på veiene

Totalt er det tre tropper områdeko skal holde kontroll over.

– Nå er det tre tropper ute på oppdrag. Det er en i Nordreisa og to tropper andre steder i området vårt. I Sørkjosen legger vi til rette med parkering, transport og forsyning.

Inntrengere i leiren

Natt til mandag gjennomførte soldatene en case i Sørkjosen.

– Casen vi gjennomførte gikk ut på en melding om at to inntrengere tok seg inn i leiren vår. Da måtte vi få kontroll på situasjonen og sikre området, forteller Eide.

Les også: Fraråder regjeringen å bygge ned Heimevernet

Tirsdagskveld avslutter Heimevernet leiren i Sørkjosen.

– Mer realistiske situasjoner

Thomas Emgen (29) er fra Tromsø og jobber til daglig som elektriker. Han er soldat i heimevernet og er fornøyd med denne Bifrost-øvelsen.

– Dette er en av få øvelser vi får utøvd det vi ønsker å trene på. Den består av mer realistiske situasjoner, sier han.

Emgen deltar på øvelser omtrent en gang i året.

– I øvelsene blir vi plassert i vårt nærområde. Det er artig å være med på øvelsene, men noen ganger kræsjer øvelsene med privatlivet og andre planer, sier Emgen.

Revidert nasjonalbudsjett

Bifrost blir gjennomført i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2015, der det ble bevilget penger til en ekstra beredskapsøvelse i Troms og Finnmark. Øvelsen skal styrke Forsvaret i primære oppdrag, og gi dem mer kunnskap om hvordan det er å operere i øvingsområdet.

Les også: Forsvarssjefen vil kutte 12.000 HV-soldater

I øvelsen deltar heimevernet med tre HV-områder, frivillige områdesoldater fra HV-17 og noe personell fra innsatsstyrkene, opplyser Forsvaret på deres nettside.

I forbindelse med øvelsen Bifrost holder områdeko til i Sørkjosen. Foto: Siri Bergset Elvestad