Tirsdag la fylkesrådet fram budsjettet for 2016 og økonomiplanen for 2016-2019 og fylkesråd for plan og økonomi, Gerd H. Kristiansen, sier at Troms fylkeskommune "går dystre utsikter i møte":

I budsjettet for 2016 og økonomiplanen for 2016-2019 uttrykker vi stor bekymring for framtidsutsiktene for den fylkeskommunale økonomien. Til tross for noen lyspunkter, så er det grunn til å varsle magrere tider for nye investeringer og driftstiltak i Troms de kommende årene, sier fylkesråden fra Nordreisa i en pressemelding.

Krever omstilling

Hun viser til at det i 2019 vil koste Troms fylkeskommune 150 millioner kroner bare i avdrag på lån som er tatt opp for å investere samferdsels- og skoletiltak i Troms.

- Utfordringene starter allerede i 2017 når kapitalutgiftene på fylkestingets vedtatte investeringer slår inn, og renter og avdrag vil øke i årene fremover. Det er mildt sagt en krevende oppgave, og krever omstilling. For dagens driftsnivå i Troms fylkeskommune er ikke bærekraftig over tid, sier Kristiansen.

Mobbeombud

Fylkesrådet har riktignok funnet plass til blant annet penger til Arnøyferga og til Langbakken på Skjervøy, samt en rekke andre samferdselstiltak - som sju millioner kroner til planlegging av Ullsfjordforbindelsen og 105 millioner til oppgradering og utbedring av bruer og tunneler i fylket.

På den lyse siden så anfører Kristiansen også blant annet innføringen av et nytt mobbeombud.

- Det innfører vi for å ivareta elevenes læringsmiljø, samtidig som vi innfører et eget elev- og lærlingeombud. Våre ungdommer skal tas på alvor, og gis de beste muligheter for å skape seg sin plattform for å bidra til utviklingen av framtidens Troms, sier Kristiansen. og tilføyer:

- Fylkesrådet vil ha som prioritert oppgave å jobbe for å skape det handlingsrommet Troms trenger de kommende årene, sier fylkesråd Gerd H. Kristiansen.