På fylkestinget denne uken foreslo nemlig Troms Høyre at Troms fylkeskommune skal overføre sin eierpost i Ymber til Troms Kraft.

Fylkestingsrepresentant Håvard Kyvik Gulliksen begrunner forslaget slik.

- Vi bør konsolidere kraftbransjen i Nord-Norge slik at vi er kapabel til å foreta de nødvendige investeringer i nettet. Slik det er nå så vil de små selskapene ha enorme økonomiske utfordringer som må dekkes inn av nettleien til kundene, sier Gulliksen.

Ikke sammenslåing

Overfor Framtid i Nord understreker Gulliksen at det ikke er snakk om å at Troms Kraft skal kjøpe Ymber.

- Nei, det er ikke en sammenslåing dette handler om. Men når Ymber skal bygge ut noe, så har man bare 7.000 abonnenter å fordele utgiftene på. Hvis man kan plusse på 77.000 TK-kunder som kan dele på de utgiftene, så blir ikke kundene rammet like mye, sier Gulliksen.

På nytt

Han registrerer at det var bare Høyre som var for forslaget, men tror det vil komme nye sjanser.

- Jeg mener at dette tvinger seg fram. På ett eller annet tidspunkt makter ikke de små selskapene dette lenger. Nå har vi fremmet dette i fylkestinget en gang og forhåpentligvis satt i gang positive prosesser, sier Gulliksen.

Heller til kommunene

Frps gruppeleder på fylkestinget, John Karlsen fra Nordreisa, var blant de som gikk mot forslaget.

– Jeg mener at dersom fylkeskommunen skal selge aksjene i Ymber AS, så bør de selges til de fire eierkommunene i Nord-Troms, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen og Kåfjord. Heller det, enn å selge til Troms Kraft.

Karlsen mener også fylkestinget heller bør ha fokus på å få en eierskapstrategi for Ymber.

– Ymber er det eneste selskapet man ikke har en slik strategi for.

John Karlsen (Frp) Foto: Johanne P. Elvestad