- Kommer det en skikkelig storm nå, så tar den fort både brygga og kaia.

Roy-Arne Pettersen i Skjervøy Fisk og Skalldyr er nærmeste nabo til den falleferdige kaia og brygga i Skjervøy havn. Han er klokkerklar på at den er livsfarlig slik den står nå.

- Vi anser anlegget som en fare for menneskeliv. Skulle den rase sammen under en storm så er det jo ikke sikkert at all bygningsmasse blåser på havet. Det kan jo lett fyke opp mot bebyggelsen, sier Pettersen.

Kan ikke vente

Han viser til at Skjervøy Fisk og Skalldyr, der han er daglig leder, har kontraktfestet at Skjervøy kommune skal rive og fjerne både bygning og kai innen utgangen av 2016.

Men han mener man ikke kan vente i ett år til før noe gjøres og har tilskrevet kommunen for å få fortgang i saken.

- Ja, vi har gjort kommunen oppmerksom på at det må gjøres snarest. Men vi har ikke fått svar fra kommunen ennå, sier Pettersen, som sendte brev til kommunen i slutten av oktober.

- Og vi har tatt kontakt flere ganger tidligere også, men ingenting skjer.

Vinden får tak

Pettersen har påpekt flere ting som gjør at kaia og brygga er falleferdig og farlig.

- Kaia under gammeldelen synker på flere steder. Det smeller og knirker godt i kaia og det er flere synkehull i gulvet. Det er også hull i taket på brygga, som gjør at vinden får ekstra godt tak, sier Pettersen.

Bedriften hans er på den nye delen av kaianlegget, men de er ikke uberørt av den gamle delen.

- Ja, vi har en egnarbu som står på samme kaidelen som gammelkaia og som er fast i gammelbrygga. Vi har fiskere som farter inn og ut der i forbindelse med egning, sier Pettersen.

Han er klar på at det ikke er noen enkel jobb å rive kaianlegget.

- Det er nok litt kinkig, ja. Det er asbest i brygga og det må jo behandles som spesialavfall.

Lagt inn penger

Ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF/Kp) sier til Framtid i Nord at han ikke har fått med seg brevet til Pettersen. Men han lover at kaia er historie i løpet av 2016.

- Ja, det er lagt inn penger til riving i budsjettet for 2016. Så hvis det blir vedtatt i onsdagens kommunestyremøte, så blir det riving.

- Men Pettersen mener kaia må rives nå. Tør kommunen vente med dette?

- Jeg har ikke fått noen beskjed om at det haster så mye med å rive kaia. Jeg ser for meg at dette må gjøres i sommersesongen, ikke i mørket på vinteren, sier Albrigtsen.

Kommunen har for øvrig nylig vært involvert i en rettssak der nettopp en gammel kai raste sammen og forårsaket tidenes største oljeutslipp i Skjervøy havn.

Han understreker overfor Framtid i Nord at Pettersen skal få svar på brevet.

MÅ RIVES: Kaia og brygga til det gamle fiskebruket på Skjervøy skal rives. Roy-Arne Pettersen mener det haster. Foto: Kjetil Nielsen Skog
ETTERLYSER SVAR: Roy-Arne Pettersen etterlyser svar fra kommunen på hans riveoppfordring. Foto: Kjetil Nielsen Skog
HULL I GULVET: Det står ikke spesielt bra til mange steder på brygga. Foto: Kjetil Nielsen Skog