Etter et historisk langt kommunestyre klarte lokalpolitikerne i Kåfjord å snekre sammen et budsjett for kommende år, samt økonomiplan for de kommende fire åra. Men det var ikke uten dramatikk i det nær 12 timer lange møte, og til slutt måtte administrasjonen gå inn og øke kraftinntektene i 2019 for å få økonomiplanen i balanse, et grep som rådmann Einar Pedersen ikke synes noe særlig om

– Vi har lagt opp til et overskudd på 2,9 millioner kroner neste år, og den bufferen er vi avhengig av, sier han til politikerne, og mener politikerne må ta inn over seg hvor vanskelig økonomien vil være de kommende åra.

Reduksjon i skolene

For rådmann og økonomisjef Håkon Jørgensen innledet budsjettbehandlingen med dystre tall. Kommunen vil mest sannsynlig gå med underskudd i 2015, og selv om tallene er usikre, har rådmannen en magefølelse på omlag fem millioner kroner. Rådmannen påpeker dermed hvor viktig det er å bygge opp en buffer, og ber politikerne om å la vær å bruke av det planlagte overskuddet til neste år.

Einar Eriksen fra KrF legger på vegne av flertallskonstellasjonen bestående av Sp, Bygdelista fra Manndalen og MDG frem et kuttforslag i skolene på omlag 848 000 kroner i forhold til formannskapets vedtak, eller tre prosent ved hver av skolene. I tillegg tas det bort 133.000 kroner fra kulturskolen.

– Men vi vil styrke voksenopplæringen med 800 000 kroner, og øremerke 150 000 kroner til skyss for skolesvømming, påpeker Eriksen på vegne av samarbeidspartiene. Opposisjonen ville kutte mer i oppvekst, og Trond Skotvold fra Ap foreslo kutt på 1,2 millioner kroner.

Menighet og helsesjef

Derimot ville posisjonen øke bevilgningene til blant andre menighetene i Kåfjord med en stilling, og til å ansatte en helse og omsorgsjef/rådgiver. Videre ønsker posisjonen å satse mer på rus og psykiatri. Etter forslag fra Høyre, skal kommunen også gå i bresjen for en interkommunal kreftkoordinator og en 20 prosent sykepleierstilling på diabetes.

Også på investeringsbudsjettet med blant annet flere biler til hjemmetjenesten, deriblant satsingen på elbil, samt forskuttering av utbyggingen av Aja ble vedtatt av kommunestyret.

Endringene politikerne vedtok, førte til at økonomisjef Håkon Jørgensen måtte på talerstolen.

- Dette budsjettet vil ikke fylkesmannen godkjenne, opplyser han.

Men gjennom å øke kraftinntektene i 2019, klarte kommunestyret til slutt å bake gjennom budsjettet og økonomiplanen.

Rådmann Einar Pedersen vil ikke direkte si at budsjettet er for ekspansivt, men opprettholder sin bekymring for at kommunen ikke tar inn over seg de utfordringer som ligger i årene som kommer.

Kritikk til ordføreren

Mandagens kommunestyre vil gå inn i historien som et av de lengste møtene noensinne. Gruppeleder i Arbeiderpartiet er svært kritisk til møteledelsen. Trond Skotvold gikk på talerstolen til møteinnkallelsen klokken 11:02, og foreslo å enten utsette økonomiplan og budsjett, eller kun behandle dette. Forslaget fikk kun fem stemmer.

Utover dagen, ettermiddagen og tidlig kveld, begynner både politikere og administrasjonen å innse at møtet kan bli svært langt.

Etter nesten syv timer møtevirksomhet, og for de fleste også to timer i gruppemøte i forkant, foreslår Ap, denne gang Bjørn Inge Mo igjen at behandlingen av budsjettet utsettes til senere i uken, da fordi kommunestyret vurderer en habilitetsspørsmål rundt representant Kirsti Blomli. Forslaget faller med ni mot åtte stemmer, og budsjettbehandlingen kan fortsette.

– Dette er kritikkverdig, sier Skotvold til Framtid i Nord.

Utmattet

Gruppelederen for Ap mener at budsjettbehandlingen er den viktigste saken som lokalpolitikerne skal behandle, og da kan man ikke sette opp ei møteliste med nitten saker.

- Det kommer til å bli midnatt før vi er ferdig, og folk er så sliten at det fort kan bli feil, påpeker han.

Klokken 20:30 begynner selve budsjettbehandlingen og ikke før klokken 22:50 , da med to permiteringer av representanter underveis, kan ordfører Svein O. Leiros ønske kommunestyret en god jul.

Tatt lærdom

Ordfører Leiros erkjenner overfor Framtid i Nord at møtet ble for langt, og at de skulle gått for å utsette sakslisten til over nyttår for å kun konsentrere seg om budsjettet.

Han sier at dette har han tatt lærdom av, og at på møteplanen for neste år vil det settes to møter i desember.

Rådmann Einar Pedersen er skeptisk til at politikerne tar inn over seg at de må skape buffer for fremtidige utfordringer. Foto: Jan Arild Hansen
Ordfører Svein Leiros la opp til en lang møteliste, og stemte ned forslag om å utsette saker. Dermed varte mandagens kommunestyremøte i nesten 12 timer. Foto: Jan Arild Hansen
Trond Skottvold (Ap) er kritisk til måten kommunestyremøtet ble lagt opp, når budsjette tikke ble behandlet før lanft på kvelden. Foto: Jan Arild Hansen