SE VIDEO:

Dette isflaket er helt unikt

Aud Seljelund har filmet et spesielt fenomen i Reisadalen.

Urskiva I Bilto kulpen som går mot sola. En gang I året. Ca 30 meter tvers over. Del gjerne.

Posted by Aud Seljelund on 13. januar 2016

MOTSATT KLOKKE: Is-sirkelen ser ut som en "urskive" som ligger på vannet. Det skal sies at flaket beveger seg motsatt av klokka.   Foto: Aud Seljelund

FILMET Paret, Aud Seljelund og Roger Hveding, har sett det spesielle isflaket hvert år siden de kjøpte hytta i Bilto i 2005. - Det er litt fint å se på den, sier Seljelund.   Foto: Privat

SOMMERDRAKT Slik ser Biltokulpen ut på sommeren. Her ser man tydlige strømmene i elva.   Foto: Aud Seljelund

nyheter

Aud Seljelund og samboeren Roger Hveding har siden 2005 vært vitne til dette unike fenomenet i Reisaelva Nordreisa.

- Dette skjer hvert år skjer når det begynner å bli frost og is i Biltokulpen. Da dannes det et sirkelformet isflak, som går rundt og rundt, og vokser seg større og større. Som en "urskive" - bare motsatt vei,  forteller Seljelund.

Paret har hatt hytte i Bilto i Reisadalen siden 2005, og når vinterhalvåret kommer så setter de seg ut for å se på "urskiven".

- Jeg synes det er litt fint å se på det. Isen er jo spesiell og helt trillrund! Vi tar bilder og filmer den hvert år, men jeg hadde aldri hørt om det før, det er liksom bare sånn det er, sier Seljelund.

Stor oppmerksomhet

Paret har ikke snakket så mye om dette, men etter å ha lest en sak om et liknende fenomen i Stjørdalselva, så skjønte Seljelund at is-sirkelen var et unikt fenomen.

Denne uken valgte hun derfor for første gang å dele en video av is-sirkelen og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

 I skrivende stund har videoen blitt delt rundt 80 ganger.

- Jeg ble litt forfær over at så mange ble interessert! Noen har tatt kontakt og har villet høre mer om det. Jeg har ikke tenkt at det var så spesielt, siden vi ser det hvert år, men etter å ha lest en sak om noe liknende på nett, så skjønte jeg jo at dette ikke var så vanlig, forteller Aud Seljelund.

- Is-sirkelen blir bare større og større, til slutt så fryser den fast i resten av isen rundt og da er den så tykk at vi både kan gå og kjøre scooter over, legger hun til.

Om våren skjer det samme.

- Da er det is-sirkelen som tiner sist, og rotere på samme måte rundt med strømmen som på vinteren, forteller Seljelund.

Imponerende størrelse

Hun forteller at en som bor fast ved Biltokulpen anslår størrelsen på is-sirkelen til å være nærmere 50 meter i diameter.

Noe som er svært stort sammenliknet med det liknende fenomenet som er observert i Stjørdalselven tidligere i år og skal ha målt rundt 45 meter.

- De gamle som har bodd i Reisadalen har nok sett dette hvert år. Det skal også være et liknende fenomen lengere opp i elva, men dette skal være mye mindre, forteller Seljelund.

For de som ønsker å ta is-sirkelen i nærmere øyensyn, har Seljelund dårlige nyheter.

- Videoen er fra midten av november, og dessverre frøs nok is-sirkelen fast i resten en gang i desember.