Onsdag skal kommunestyret i Skjervøy møtes for å avgjøre om de skal godta henleggelsen av saken rundt Skjervøy Fiskeriutvikling.

Et enstemmig kommunestyre ba i oktober politiet om å etterforske bruken av de såkalte Nergård-pengene, men politiet valgte før jul å henlegge saken.

Klare forventninger

Rådmann Cissel Samuelsen har imidlertid valgt å innkalle til et ekstraordinært møte, slik at kommunestyret kan avgjøre hva som skal skje videre. Hun innstiller på at kommunestyret skal be Statsadvokaten gjøre "en selvstendig vurdering av konkrete forhold rundt forvaltninga av Nergård-midlene gjennom Skjervøy Fiskeriutvikling".

Leder for kontrollutvalget, Geir Helgesen (H) er klar på hva han forventer av kommunestyret.

- Ja, jeg forventer at kommunestyret følger innstillingen fra rådmannen og at saken sendes videre til Statsadvokaten. Det er det eneste riktige å gjøre, av respekt for befolkningen i Skjervøy. Det gamle kommunestyret vedtok enstemmig å anmelde saken (Pluss-sak) og da regner jeg med at det nye kommunestyret følger opp nå, sier Helgesen.

Mulige lovbrudd

I kommunestyret i oktober i fjor vedtok man blant annet følgende:

"Kommunestyret ser svært alvorlig på opplysningene om et mulig brudd på bokføringslovgivningen, regnskapslovgivningen og merverdiavgiftslovgivningen, og ber ordfører eller rådmann om å oversende rapporten og øvrige dokumenter til påtalemyndigheten til videre etterforskning og til vurdering av eventuelt straffeansvar".

- Får Statsadvokaten saken, så forventer jeg at den følges opp på en ordentlig og redelig måte. Her er så mange mulige lovbrudd, at man må løfte det videre. Dette er en verkebyll for Skjervøy-samfunnet, men man er nødt til å få behandlet saken ordentlig før vi kan legge den bak oss og gå videre, sier Helgesen.

Må få klarhet

Helgesen er egentlig første vara til kommunestyret, men møter imorgen for den faste representanten Reidar Mæland. Helgesen mener politiet gjorde feil i å henlegge saken.

- Vi må få klarhet i denne saken. Skal vi få satt strek så må en etterforskning vise hva som er rett og galt. Den etterforskningen føler jeg ikke at politiet har gjort, sier Helgesen.

Setteordfører

Det er mange av kommunestyrets representanter som er inhabile i saken, blant annet både ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF/Kp), varaordfører Irene Toresen (Ap) og Svs tidligere varaordfører Ingrid Lønhaug.

Ordfører Ørjan Albrigtsen blir å innlede møtet i morgen. Så fratrer ham og det blir opp til kommunestyret å velge setteordfører i saken.