Det er i hvert fall konklusjonen til Ap politiker Bjørn Inge Mo etter at kommunestyret i oktover i fjor vedtok kystsoneplanen for Lyngenfjord med økning av areal ved eksisterende anlegg ved Guortesjohka i Manndalen.

Ifølge han ble flertallet i kommunestyret opplyst om dette, uten at noen reagerte på dette.

Nå kan Mo registrere at Lerøy nå har søkt om utvidelse av MTB (maks tillatt biomasse) fra 3600 tonn til nå 5400 tonn. I tillegg søkes det endringer av rammefortøyning med utvidelse fra 10 til 14 merder.

– Når flertallet har sagt ja til arealutvidelse og kystsoneplanen er vedtatt, så vil Kåfjord kommune bli overkjørt uansett om vi skulle gå i mot en utvidelse, mener den tidligere ordføreren. Han er overbevist om at søknaden går gjennom hos Fiskeridirektoratet, uansett hva kommunen måtte mene.

Sterke kontraster

Mo mener at arealøkningen til fiskeoppdrett i Kåfjord, står i sterk kontrast til det som ble sagt under valgkampen.

– Det var en stor enighet fra de fleste politiske partiene om at man ikke skulle ha mer oppdrett inn i Kåfjord før det man kan si mer om konsekvensene, sier Mo. At flertallet nå ønsket annerledes synes han er betenkelig, og spesielt med Miljøpartiet de Grønne sin velsignelse.

Arbeiderpartipolitikeren påpeker at han ikke er i mot oppdrettsvirksomhet, men at for Kåfjord sin del må man også ta hensyn til fjordfiskernes interesser. Mo ønsker en  sikker og bærekraftig forvaltning av fjorden.

Naturlig konsekvens

Steinar Høgtun fra Høgtun Plankontor, bekrefter overfor Framtid i Nord at den vedtatte kystsoneplanen åpner for arealutvidelse ved Guortesjohka.

Han sier videre at når det ønskes en arealutvidelse på et eksisterende anlegg, så vil det nødvendigvis også komme en søknad om utvidelse av biomasse fra de som har konsesjonen på anlegget.

– Dette ligger også innenfor regjeringens ønsker på oppdrettsvirksomhet, sier han til avisa.

Høgtun opplyser at han kom inn i sluttfasen av arbeidet med kystsoneplanen, og at han ikke kjenner til alle omstendigheter på de prosesser som ligger til grunn for plandokumentet.

Må på høring

Derimot kan Høgtun opplyse at selv om at lokaliteten ved Guortnesjohka er vedtatt med økt areal, så betyr det ikke at plan/bygningsloven gir rom for økt biomasse.

– Det omfatter akvakulturlovgivningen, og er et spørsmål som må ut på høring, opplyser han.

- Dette må bygge på en feil

Tor Mikalsen (MdG) mener at kartet i kystsoneplanen må endres.

olderdalen: Kommunestyrerepresentant Tor Mikalsen fra Miljøpartiet de Grønne mener at feilen består i at sjøarealet for anlegget i Guortesjohka er utvidetet, uten at det fremkommer skriftlig verken i planbeskrivelsen eller i konsekvensutredninger.

– Det har heller ikke vært gjenstand for høring på en tydelig måte, sier Mikalsen til Framatid i Nord.

Må rettes opp

Da saken var i kommunestyret i fjor høst, ble det hevdet at sjøareaene til anlegget ved Guortesjohka var blitt økt. Men kystsoneplanen ble vedtatt med stemmene fra flertallspartiene Sp, KrF og MDG, samt Høyre og FrP

Nå sier Miljøpertiets representant at Kåfjord kommune må ordne opp i dette ved å gjøre de andre kommunene, sektorinteressene og brukere blir klar over feilen.

– Den beste løsningen mener jeg vil være å endre kartet slik at det opprinnelige forslaget, som var lagt ut i den første høringsrunden, blir gjeldende, mener Mikalsen.

Søknad på vent

En annen løsning på feilen, mener han kan løses ved å sende området som er tegnet inn i dag ut på en begrenset høring til alle parter.

– Søknaden til Lerøy må stilles i bero til dette er ordnet opp i, mener Mikalsen.

MdG-representant Tor Mikalsen (t.h.) mener økningen må være en feil som kan rettes opp. Søknaden til Lerøy må ifølge han vente.