– Vårvarmen har begynt å ta mange steder, og med så sterke svingninger i været blir isen forrædersk, sier Claire Alfonso, president i Norges Livredningsselskap (NLS) i en pressemelding.

Mangler kunnskap

Påsken er høytid for norsk friluftsliv. Mange mangler både kunnskap og utstyr til å ferdes på innsjøer og elver. Derfor advarer NLS mot farlig is flere steder steder.

– Bedre kunnskap om is generelt og alltid ta med ispigger er en billig forsikring. Ispigger bør være en selvfølge på påsketuren – det bør være like naturlig å ha med ispigger, som det er å sykle med hjelm, sier Alfonso.

– Ispigger koster ikke mer enn hundrelappen. Det er en billig livsforsikring, legger hun til.

Undervannsstrømmer

Selv om det er mye snø på isen betyr ikke det at den er trygg. Undervannsstrømmer, elveløp, tilsig og vegetasjon kan påvirke både tykkelse og isens bærekraft, samtidig som varmen tærer på den ovenfra, opplyser NLS i pressemeldingen.

NLS-presidenten ber alle lære seg de mest enkle reglene for selvberging. For eksempel dersom man går gjennom isen, så skal man alltid klatre opp på isen samme vei som man kom fra, da det er eneste vei man vet at isen bærer.

Han oppfordrer også folk om å snakke med lokalkjente, før dem beveger seg på islagt vann.

– Vi oppfordrer alle til å nyte naturen, både sommer og vinter, men det krever bedre kunnskap om lokale forhold, sier Alfonso. Isvettreglene

Isvettreglene

NLS har utformet isvettreglene til alle som ferdes i naturen:

1. Ha respekt for isen.

2. Ikke gå ut på is uten å kunne svømme.

3. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd.

4. Hold deg på «sikker is». Hold deg unna steder der du bør vite at det er svak is.

5. Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris.

6. Bruk alle sansene når du går på isen.

7. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk.

9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand.

Norges Livredningsselskap (NLS) er en landsomfattende ideell organisasjon som arbeider for å fremme kunnskap og ferdighet om selvberging, svømming både inne og ute, livredning.