Den som følger Turistforeningens fjellvettregler får en tryggere skitur, men det er ikke bare vi tobente som møter utfordringer på påskefjellet.

– De fleste husker nok å smøre seg med solkrem i påskesolen, men ikke alle tenker over at også hunden kan bli solbrent. Husk også på at det ikke bare er du som trenger riktig utstyr på påskefjellet – det samme gjør hunden. Følg våre fjellvettregler, så blir turen en bedre opplevelse for hunden også, oppfordrer Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, i en pressemelding.

Fjellvettreglene

Mattilsynet har mange gode råd for at hunden også skal ha det godt på tur i påska:

1. Vis respekt for sola

Hunder kan bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling. Hunder er ikke like utsatt som oss mennesker, men enkelte hunderaser (og hunder med nedsatt tåreproduksjon) er mer utsatt for å bli snøblinde.

Les også: Også hunden må beskyttes for påskesola

På fjellet er sola og strålingen sterk, så vær oppmerksom på hvordan hunden ter seg. Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys, skriver Mattilsynet i pressemeldinga.

2. Se opp for solbrenthet

Hunder kan bli solbrente. Tynnpelsede hunderaser er spesielt utsatt for å bli solbrent. Ørene og nesen til hunden er særlig utsatt, i tillegg til kroppsdeler uten hår og pigmenter. Dersom hunden har blitt solbrent, så vil den få skarpe og røde merker – og i verste fall blemmer. Bruk solkrem eller dekk hunden til om det er nødvendig.

3. Se opp for såre poter

Det er viktig å sjekke potene jevnlig og gi nødvendig stell og pleie. Lang pels mellom tredeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Potesalve kan forhindre dette, og det kan også være lurt å klippe ned pelstustene som stikker ut under labben på hårete raser (ikke klipp vekk håret mellom putene). Vær særlig oppmerksom dersom du har ski med stålkanter, slik at du ikke skader labbene til hunden. Hunden skal ha velstelte klør. Lange klør vil spekke, brekke og flise seg lettere opp. Kloskader kan være veldig smertefullt! Bruk potesokker hvis hunden har fått skader eller sår, men husk at sokkene ikke skal gi hunden gnagsår.

4. Bruk riktig utstyr

Sele, kløv og annet utstyr må passe til hunden, om ikke kan det oppstå skader eller gnagsår. Hunder kan bruke litt tid på å venne seg til utstyret, så det er lurt å ha tilvendt hunden utstyret før du tar den med på lengre turer.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Også hunder blir slitne og sårbente. Tren godt før langturer. Det er fort gjort å få litt ekstra fart på skiene dine, så du må huske å tilpasse farten (og turlengden) etter hundens kondisjon. Vis alltid hensyn til andre turgjengere.

6. Vær rustet mot uhell

Ta med enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Rådfør deg gjerne ved veterinæren din før du reiser til fjells. Kanskje hunden trenger andre medisiner, eller har spesielle behov?

7. Se opp for frostskader

Ørene, poten og halen, samt pungen hos hannhunder, er ekstra utsatt for frostskader. Frostskader må behandles hos veterinær. Dersom uhellet er ute, må du ikke forsøke å gni hunden varm, da det kan ødelegge huden. Hvis du har en tynnpelset hund, kan det være lurt å ha med noe den kan ligge på under lange raster ute.

8. Pass godt på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses etter temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. Skjelving kan være et tegn på at hunden fryser, men kan også bare bety at den er oppspilt og glad.

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen oppe. Det må du ta hensyn til når du fôrer. Dersom dere er på en krevende tur, kan det vært lurt å gi ekstra fôr eller tilsette ekstra fett i fôret. Husk flaske med vann og drikkeskål. Kald snø er ingen god erstatning for drikkevann.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett, og i verste fall kan hunden bli forgiftet. Ligg unna sjokoladesnacks, og bruk heller godbiter beregnet for hunder.

Les også: Påsketips til deg som skal på scootertur