Sliter du med nakkesmerter og hodepine?

Ønsker deltakere til forskningsstudie

Dersom du sliter med vedvarende hodepine, hodepineanfall og nakkesmerter, så ønsker forskere deg velkommen til å delta i en ny forskingsstudie.

HODEPINE Forskerne i studien ønsker å komme i kontakt med dem som sliter med hodepineanfall.  Foto: Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Universitetet i Tromsø.  Foto: Petter Strøm/ITromsø

nyheter

I dag er det lite tilfredsstillende hjelp av helsevesenet, men det ønsker forskerne å gjøre slutt på. Et nytt forskningsprosjekt er satt i gang, opplyser UiT.

– Vi ønsker å komme i kontakt med personer som har hatt langvarige nakkesmerter og halvsidig hodepine i to år eller lengre, sier lege ved Smerteavdelingen på UNN, Sissel Roland til UiT.

Les også: Jevnlig hodepine dobler demensrisiko

De som plages med vedvarende hodepine har en tung hverdag. Det er spesielt kvinner som sliter med denne typen hodepine.

– Hodepinen kan rett og slett være invalidiserende, og vi vil teste ut et nakketreningsprogram som har gitt en svært positiv effekt på våre pasienter, sier Roland.

Smertenettverket i hjernen

Gunnvald Kvarstein, professor ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT, er leder for studien. Han forteller at forskerne også skal undersøke om det skjer endringer i hjernens smertenettverk, i tillegg til å undersøke effektene av nakketrening.

– Vi vil ta MR av hjernen til deltakerne før behandling og et halvt år etter. Da kan vi sammenligne funnene, for å avklare om det er sammenheng mellom pasientens selvopplevde effekt og hva bildene av hjernen viser. Denne skanningen er viktig, sier han til UiT.

Les også: Høyere dødelighet blant isbadere

Fire ukers behandling

Deltakerne må være i alderen 25-55 år, og ha slitt med hodepineanfall minst en gang i uka i løpet av en periode mellom to til fem år.

Utredningen av deltakerne vil skje ved Klinikk Hammerfest i Alta og ved Smerteavdelingen ved UNN i Tromsø. Pasientene må fylle ut spørreskjema, delta på MR-undersøker og fire ukers nakkebehandling.

– Vi vil ha flere effektmål, og pasientene får ett års oppfølgning, sier Kvarstein. Han legger til at deltakerne ikke må ha erfaring med slik nakketrening fra før.

Studien er  finansiert av Finnmarkssykehuset, og den sponses også av Odd Berg stiftelsens medisinske forskingsfond.

Ønsker du mer eller informasjon, eller kanskje du vil delta på forskingsstudien? Da kan du lese mer her.