Vil ha samisk istedenfor nynorsk i Kåfjord-skolen

Samenes Folkeforbund mener det samiske språket taper terreng - selv innenfor forvaltningsområdet for samisk språk.

UT MED NYNORSK: Samenes Folkeforbund ønsker å prioritere samisk foran nynorsk i Kåfjord-skolen.  Foto: Torbjørn O. Karlsen

nyheter

Landstyret i Samenes Folkeforbund har sammen med Samepolitisk Enhet hatt møte i Trømsø denne helgen for å diskutere viktige saker inn mot Sametingsvalget i 2017.

Og et av temaene som Folkeforbundet vil ha på dagsorden er det samiske språket. Det mener man er i skvis i blant annet Kåfjord. De vil ha mer fokus og satsning på språket.

- Det er en viktig del av den samiske kulturen. Men det samiske språket mister stadig posisjon selv i de kommunene som er i samisk språkforvaltningsområde, sier nestleder Henrik Kolstrøm i en pressemelding.

Obligatorisk

Derfor foreslår Folkeforbundet å erstatte nynorskundervisningen med samisk.

- Vi vil ha samisk språk inn som obligatorisk i alle skoler i Norge som ligger innenfor forvaltningsområde for samisk språk. Vi vil ha samisk språk på timeplanen fra 1. trinn, og ønsker å erstatte nynorskundervisningen med samisk på timeplanen i ungdomsskolen, sier Kolstrøm.

Overfor Framtid i Nord sier Kolstrøm at han regner med at ikke alle er enig i forslaget til Samisk Folkeforbund.

- Dere føler at samisk er truet som språk, men vil fjerne nynorsk. Er ikke det litt paradoksalt?

- Det kan du kanskje si. Men vi må prøve å ro vår egen båt, så får nynorskfolket fremme sin sak. Vi skal trykke på for å få gjennomslag for dette forslaget, sier Kolstrøm, og fortsetter:

- Hva skal vi egentlig med nynorsk her i nord? Ettersom vi forstår er nynorsk på tur ut av den norske skolen. Og uansett så får man også nynorsk i den vanlige norskplanen der man skal lese norske tekster, sier Kolstrøm.

LES OGSÅ: Foreslår samisk og kvensk i hele Nord-Troms

Lettere å velge

Kåfjord er den eneste kommunen i Nord-Troms som er innenfor forvaltningsområdet for samisk språk.

- Det betyr at vi i kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger og Tana i Finnmark samt Kåfjord og Lavangen i Troms, Tysfjord i Nordland og Snåsa og Røyrvik i Nord – Trøndelag vil styrke den samiske kulturen ved å innføre obligatorisk samiskundervisning, sier Kolstrøm.

Kolstrøm mener at det vil ha mye å si for det samiske språket om man får det som obligatorisk språk.

- Det betyr at alle får en liten innføring i samisk. Vi snakker ikke om å ta doktorgrad, men at man får et innblikk i det samiske språket. I dag føler man kanskje at det er så få som tar samisk at man ikke velger det selv om man har lyst. Hvis alle har litt samisk, så vil det bli lettere for tvilerne å velge samisk, sier Kolstrøm.

LES OGSÅ: Nytt lovverk skal styrke samisk språk

Valgfritt

Kolstrøm understreker at kommunene selv skal kunne velge om det skal undervises i nordsamisk, lulesamisk eller sørsamisk.

- Forventer du motstand mot forslaget?

- Jeg regner med at det kommer tilbakemeldinger, ja. Og blir det bråk, så får vi ta det også. Det er et spenstig forslag, men vi mener det, sier Kolstrøm.