Tromsø-politiker advarer mot storkommune

Sandra Borch (Sp) mener Storfjord og Lyngen bør unngå å bli en del av Tromsø.

ADVARSEL: Sandra Borch mener Lyngen og Storfjord bør styre unna en sammenslåing med Tromsø.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

nyheter

Mandag signerte ordførerne i Lyngen og Storfjord en intensjonsavtale med Tromsø og Karlsøy som innebærer at de fire kommunene skal arbeide videre mot en sammenslåing, 1. januar 2020. Det er en sammenslåing kommunestyrepolitiker i for Tromsø Senterparti, Sandra Borch, advarer mot. 

– Tromsø er stort nok allerede, sier Borch.

Mer enn nok utfordringer

Hun tror ikke dette er noe hun deler med mange i eget kommunestyre.

- Jeg er nok den eneste i kommunestyret som mener akkurat dette, men jeg mener Tromsø kommune den siste tiden har vist at de har mer enn nok utfordringer med å ta vare på distriktet rundt Tromsø. De siste årene har det vært lagt ned mange skoler og barnehager i distriktet rundt, og jeg frykter det også bli konsekvensen for kommunene i Storfjord, Lyngen og Karlsøy om de slår seg sammen med Tromsø.

LES OGSÅ: Engasjerte innbyggere i Kåfjord

Harde fakta

Senterparti-politikeren mener de tre kommunene, Lyngen, Storfjord og Karlsøy, vil ende opp som utkanter og ikke nå fram, og hun viser til at Tromsø allerede har utviklingslag rundt om i en allerede stor kommune. 

- Sentrumsprosjekter både når det kommer til samferdsel, skole og helse vil bli prioritert i Tromsø Sentrum, og ikke i distriktet. Det er den brutale og harde fakta, hevder hun.

- Vi har sett mange eksempler på det, den siste tiden. Distriktene i Tromsø er blitt rammet av nedlagte barnehager og skoler. I byen bryr folk seg nødvendigvis ikke om spørsmålet, fordi det ikke er deres barnehage, skole eller eldrehjem som blir berørt. 

LES OGSÅ: Klare krav til forbedring

Kraftig nedgang

Sandra Borch peker på sammenslåinga med Ullsfjord kommune i 1964 so eksempel på hvordan det kan komme til å gå med Lyngen og Storfjord. 

- Ullsfjord-området har hatt en kraftig befolkningsnedgang de siste årene. Bygdene som ble overført til Tromsø kommune i 1964 hadde til sammen 860 innbyggere den 1. januar 2006 og er i dag enda færre.  Dette er en sentraliseringspolitikk som gjør at folk ikke føler de har noe annet valg enn å flytte nærmere Tromsø fordi vi ikke klarer å tilby de samme tjenestene i distriktet fordi politikerne på Rådhuset i sentrum av Tromsø ikke prioriterer det.

LES OGSÅ: Tror samisk språk og kultur blir styrket

Tenke seg nøye om

Hun håper lokalpolitikerne i Nord-Troms tenker seg nøye om. 

- Jeg håper derfor Lyngen, Storfjord og Karlsøy tenker seg nøye om før de skal la politikere i sentrum av Tromsø på rådhuset skal få den politiske makten over deres kommuner.