Alle de fem fast tilsatte prestene i Nord-Troms  har reservert seg mot å vie likekjønnede.

Kun prosten, Hans Erik Schjøth, har sagt seg villig. Det er hovedsaklig på grunn av sin personlige overbevisning, som gradvis har beveget seg mot ja-siden.

– Jeg har møtt endel homofile og jeg har sett hvor krevende det er å ha en legning som kanskje må skjules. Det er krevende å ikke kunne være seg selv, og ikke bli akseptert av de rundt seg. Den kampen ser jeg kan være direkte helsefarlig. Min overbevisning er bygd både på lesning av Skriften, men også på møtet med de homofile, sier han.

Les Hans Erik Schjøth sitt leserinnlegg: - Her må vi altså tåle at vi er forskjellige

Våren 2017

På kirkemøtet i april gikk flertallet med 88 av 115 delegater inn for en ny vigselsliturgi for likekjønnede.

Den gamle liturgien mellom mann og kvinnes skal fortsatt brukes på samme måte som før, og en ny liturgi skal kunne vie både likekjønnede og ulikekjønnede par. Denne liturgien skal være klar til bruk våren 2017.

Prestene fortsetter

Ingen av prestene i Nord-Troms har meldt seg ut eller sluttet som prest på grunn av vedtaket.

– Hvordan har de reagert mot at deres leder ønsker å vie homofile?

– Vi har samsnakket om dette, og vi står sammen om at vi er forskjellige. Vi har en god kultur. Hele vedtaket bygger på et kompromiss, hvor man er enige om å være uenige. Man må både kreve rom og respekt for sitt eget syn, men også gi rom og respekt, sier Schjøth.

– Mange vurderer

Siden vedtaket kom i april har han merket at mange av kirkegjengerne i regionen er i tenkeboksen.

– Det er klart at kirkelivet i Nord-Troms er et av stedene i landet hvor flest synes saken er vanskelig. Jeg merker at mange  vurderer litt.

– Tror du mange vil melde seg ut når den nye liturgien er på plass?

– Dette er en sak med så sterke følelser involvert, at uansett ja – eller nei hos oss, er det antakelig noen som melder seg ut. Jeg håper uansett at alle får respekt for sitt syn, sier Schjøth.

Han er forberedt på at også han vil få flere reaksjoner på sitt valg når han nå går ut offentlig om det.

– Det er en del av jobben, så den må jeg ta. Det blir sikkert både ris og ros, sier han – som er glad for at to syn nå får rom i kirka.

Står ved det tradisjonelle

– Men jeg opplever også at vi prestene kan snakke om alt, også vanskelige ting.

Det sier sokneprest i Storfjord, Karl Johan Bjørge. Han ønsker ikke å vie likekjønnede. Han sier han fortsetter sitt tradisjonelle syn på ekteskap.

– Gud innstifta et forhold til å være mellom mann og kvinne, og det står jeg fast ved. Jeg kan ikke lese Bibelen på en annen måte, sier han.

– Var det lett å bestemme seg?

–Nei. Man må jo ved alle spørsmål tenke seg godt om, og dette er spørsmål som involverer mennesker og liv. I den forstand er det noe man overveier og prøver å finne det som er et godt men også et rett svar.

Bjørge bekrefter det Schjøth sier om at kulturen blant prestene er god.

– Jeg opplever en åpen og god tone. Vi kan prate sammen om alt, også om vanskelige ting i vårt kollegiale fellesskap. Jeg har ingen vanskeligheter med at Schjøth valgte å si ja.

TRADISJONELL: Sokneprest i Storfjord, Karl Johan Bjørge vil ikke vie homofile i Nord-Troms. Foto: Ørjan Bertelsen.