Innbruddstyven tar ikke sommerferie

Boliginnbruddene er igjen økende, etter et par år med nedgang i statistikken.

INNBRUDD: Tyvene tar seg ofte inn i boligene ved å bore hull i vinduskarmer. Deretter føres en ståltråd med løkke inn for å åpne vinduet. Hull og ståltråd ses på bildet.  Foto: nyhetstips.no / NTB scanpix.

nyheter

Det er når du ligger i solsenga i varme strøk eller nyter roen på hytta, at ubudne gjester kan tømme boligen din for verdisaker.

Tyveriene er godt organisert, og flere deltar. Noen rekognoserer, andre gjør innbruddet, og tredje gruppe står for uttransporteringen, opplyser Huseiernes landsforbund. De har eksempler på at der det er innleid «svart» arbeidskraft i private hjem, er det i etterkant begått grove tyveri, noe som beviser hvor skummelt det kan være å benytte ulovlig arbeidskraft.

Følger du Huseiernes Landsforbunds råd kan du unngå å bli en del av innbruddsstatistikken i år.

De har følgende 10 råd til deg som skal reise bort i sommerferien:

 1. Lat som om du er hjemme

Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

2. Unngå full postkasse

Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

3. Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

4. Fyll søppelkassen

En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

5. Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et sikkert sted (for eksempel på mobiltelefonen din eller på e-post).

6. Styr lys og lyd

En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

7. Montér doble dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

8. Montér alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige - eller de bruker din eller naboens! Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Verisure.

9. Alliér deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

10. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du ”er på ferie frem til xx. dato”