VANSKELIGE LETEFORHOLD:

Storstilt leteaksjon i Reisaelva

Alle er funnet i god behold og redningsaksjonen er avsluttet.

OMRÅDE Leteområdet er mellom Nausti og Saraelv i Reisadalen  Foto: Skjermdump

HØY VANNFØRING Her ser man hvordan elva har steget to meter det siste døgnet.   Foto: Skjermdump

nyheter

Redningsaksjonen er avsluttet. Les oppdatert sak her.

– De to siste er funnet i god behold gående på veien langs elva. Det vil si at alle er funnet, og lete- og redningsaksjonen avsluttes, meldte Troms politidistrikt på Twitter klokken 15:45.

Politi fra Nordreisa lensmannskontor og ambulanse rykket like etter klokken 12.00 torsdag ut på melding om et turfølge i vansker i Reisadalen.

14.50: Politiet opplyste på Twitter at aksjonen ville fortsette for å komme i kontakt med de to savnede.

14:30: Troms politidistrikt opplyste til Framtid i Nord at to personer fremdeles skal være savnet. Åtte personer er gjort rede for.

13.20: Et ambulansehelikopter er nå på vei mot hendelsstedet. UNN opplyser overfor Framtid i Nord at både helikopter og mannskaper fra UNN har rykket ut.

Savnet to

Operasjonsleder Ørjan Hole ved Troms politidistrikt i Tromsø forteller at statusene til de funnede er ok.

- Det er åtte personer som er er gjort rede for til nå. Status til de som er kommet til rette er etter forholdene ok, sier operasjonsleder Ørjan Hole.

Fortsatt er det ennå to i følget som ikke er gjort rede for.

- Det er fortsatt to personer vi ønsker å få kontakt med, som ennå er savnet, sier Ørjan Hole.

Vanskelige leteforhold

Hole beskrev letearbeidet i Reisadalen som vanskelig.

- Det er dårlig mobildekning i området og det er vanskelig å ha kontakt med de ressursene som vi har. Dette gjør forholdene vanskelig, forteller Hole.

To helikoptre og lokale elvebåtsjåfører stod for letingen inne i søksområdet.

- Vi har politi og ambulanse på stedet, men det er lokale elvebåtsjåfører som søker i området, avslutter Hole.

Redningsaksjonen foregikk på strekninga fra Nausti og ned mot Saraelv. Det skal være et følge på ti personer som har padlet kano, men tilsammen var følget på elleve personer. En av personene skal ha valgt å gå ned fra Nausti langs elva.

Norsk turfølge

Framtid i Nord har fått opplyst at det skal være snakk om et norsk turfølge.

- Status er at vi vet at to av følget er kommet til Saraelv. Vi jobber med å få oversikt over resten av følget. Vi har fått melding om at noen er kantret og spredd utover flere plasser, sa operasjonsleder Ørjan Hole tidligere i dag.

- To personer er plukket opp av lokale båtførere. Turfølget skal ha startet padleturen fra Nausti. Padlerne har blitt observert på forskjellige steder. Det er voksne personer, politibetjent Nina Aleksandersen Farag som er i området.

Mye vann

Det er svært mye vann i elva. Framtid i Nord har vært i kontakt med lokale på stedet. De sier at elva har steget med nesten 2,40 meter det siste døgnet i Svartfoss. Sideelvene er svært store. Det skal også være veldig mye vann i Mollisfossen. Det har vært svært mye regnvær på vidda, opplyser lokale som bor i området.

Veien er midlertidig åpnet og ambulanse har sluppet forbi til Saraelv.

- Veien mellom Bilto og Saraelv ble tatt av sideelva tidligere i dag, men Jova var tilfeldigvis opp dalen da alarmen gikk og de fikk reparert veien i full hast, opplyser redaktør i Framtid i Nord, Kjetil Nielsen Skog. Framtid i Nord er på stedet.

Etter det Framtid i Nord kjenner til skal turistfølget ha kommet gående fra Kautokeino, og de skal ha vært i Reisadalen et par dager.

Det skal være seks ambulanser på stedet, to ambulansehelikopter og et redningshelikopter. De har satt en ambulanse på Langslett for å ivareta øvrig beredskap.

Det er dårlig eller ingen mobildekning på stedet.

Brukte helikopter i søk

Helikopter skal vært brukt i søket i området. Etter det Framtid i Nord kjenner til har også dykkere fra Tromsø brann og redning vært tilkalt.

- Helikopter er på tur mot området. Vi skal prøve å gå opp med elvebåt. Det er stor vannføring og det er vanskelig å gå opp med elvebåt, sa Hole til Framtid i Nord i 13-tiden i dag.

- Høy vannføring

Etter det Framtid i Nord erfarer, ble redningsaksjonen forvansket på grunn av at veien raste ut i elva. Dette førte til at veien mot Saraelv er sperret av på grunn av store vannmengder i kjørebanen.

Vannføringen har i følge NVEs målestasjon ved Svartfossberget, økt fra 55 m³/s til hele 403 m³/s de siste dagene.

- 150 meter etter krysset til Bilto er veien stengt på grunn av en sideelv som har flommet over, forteller en kilde på stedet til Framtid i Nord.

Fire ambulansebiler og to politibiler skal være forhindret av vannet. Kilden opplyste at det er en gravemaskin på stedet prøver å rydde veien.  Det skal også være observert en bil lastet med stikkrenner på vei mot stedet.

Reisefølge med padlere

- Det jeg kort kan si er at vi har fått melding om et reisefølge oppe i Reisadalen som padler i kano. De skal visstnok ha fått problemer i forhold til at det er ganske stor vannføring i Reisaelva. Vi starter nå en aksjon i forhold til å skaffe oss oversikt og redde de som måtte trenges å reddes. Vi har ambulanse på tur opp nå og politi er på tur opp, og vi prøver å få flere ressurser opp, sier Hole.

- Fulgte situasjonen

Ordfører i Nordreisa kommune, Øyvind Evanger, forteller at kommunen har fulgt hendelsen i dag.

- Det er jo bra at det endte godt og at alle er funnet i god behold. Vi har fulgt med situasjonen og tok våre forhåndsregler. Vi hadde kontakt med vårt kriseteam, uten at det ble behov for at det ble satt inn, forteller Øyvind Evanger.