Statens vegvesen skal utbedre 200 tunneler i hele landet fram til 2019. Utbedringsprogrammet innebærer utskifting av gammelt utstyr og oppgradering til bedre sikkerhet. Tunneler over 500 meter skal prioriteres først.

Det er ennå ikke bestemt når utbedringa av Maursundtunnelen skal settes i gang.

– Det er slik at det ikke er avklart når selve arbeidet i tunnelen skal starte opp. Men vi har startet med prosjekteringsarbeidet, sier byggeleder Frank Dragset i Statens vegvesen.

– Vi vet ikke eksakt hvor vi ligger i leiet, siden vi ikke har fått tildelt bevilgning til det. Fylkestinget prioriterer rekkefølge på tunnelene som skal utbedres, legger han til.

Dragset forteller at det kan søkes om utsettelse av fristen for utbedring av tunneler.

– Fristen for å utbedre tunnelene er satt til 2019. Men en kan søke om å få utsatt fristen til 2025, hvis det ikke er midler til å få gjennomført nødvendige tiltak.

– Så det kan med andre ord ta lang tid?

– Det kan være både og, det spørs hvordan fylket prioriteter, sier Dragset.

Omfattende arbeid

Maursundtunnelen skal heves til det sikkerhetsnivået som er satt i dag for tunneler.

– Vi skal i henhold til forskriftene utbedre tunnelen til det sikkerhetsnivået som er satt i dag. Foreløpig holder vi på med en omfattende kartlegging av tunnelen. Vi har vært i den med laserscanner en gang, men det er mulig vi må inn en gang til for å se hva det er plass til av utstyr.

Les også: - Gi veien tilbake til staten

– Krav i dag er nødtelefoner og annet sikkerhetsutstyr. For å få det til må vi derfor se hvor stort tunnelrom vi har og hva vi må gjøre med det.

Statens vegvesen vet ikke hvor lang tid utbedringa vil ta når arbeidet starter opp.

– Vi har ikke estimert hvor lang tid arbeidet vil ta, da vi ennå er i en planleggingsfase. Men vi håper vi er ferdig med planlegginga fram til årsskiftet. Det er et veldig omfattende arbeid, sier Dragset.