Russerne til politiet: - Bekrefter at alt er ok

Fått telefonkontakt med de forsvunne turistene.

REDNINGSAKSJON Det søkes nå med båt på nordsiden av Spildra, ifølge politiet.   Foto: Arkiv

BURFJORD Det er i området ved Burfjord at de savnede skal befinne seg.   Foto: Skjermdump

nyheter

I formiddag ringte det som skal være to russiske turister ute i fiskebåt ved Burfjord inn en nødsamtale til politiet.

Klokken 17.40: Politiet har nå fått kontakt med de to turistene på telefon og de har bekreftet at alt er ok.

Klokken 16.15: Søket etter turistene i Burfjord er avsluttet uten resultat. Søket vil bli vurdert gjenopptatt dersom man får nye opplysninger i saken.

Klokken 12.15:  Fikk politiet selv melding fra de savnede.

Fikk kontakt

- Vi har prøvd å ringe nummeret noen gang i dag, uten å ha oppnådd kontakt. For kort tid siden ringte det en mann og forklarte på veldig gebrokken russisk-engelsk at alt var ok. HRS skal også ha vært i kontakt med disse to, forteller operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Eirik Kileng.

Politiet og hovedredningssentralen har også fått opplyst at  russisk redningsledelse har vært på saken.

- Så det vi nå tror er at russisk redningsledelse har vært i kontakt med dem og bedt de ringe oss. Jeg aner ikke noe mer om hva som har skjedd og hvor de nå befinner seg, da det var vanskelig å kommunisere på grunn av språket.

Kileng opplyser om at politiet, gjennom russisk redningsledelse, nå har identitetene til fiskerne. 

Ringte selv inn

- De ringte selv inn og sa at de var i nød. De fortalte at de befant seg i Burfjord på fisketur. Det var en kort samtale, sier Lars Meland, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Like etter klokken 16.00 forteller Kileng at meldingen de fikk inn i formiddag var svært vanskelig å tolke.

- De snakket dårlig engelsk og det ble kun sagt to ord og det var storm og Burfjord. Deretter ble samtalen brutt. Vi har ikke lykkes å få kontakt med dem igjen på det utenlandske nummeret de ringte fra. Om vi får inn nye opplysninger, så vil vi vurdere å gjenoppta søket, sier Kileng.

Søker ved Spildra

Ifølge Meland var det uvisst hvor turistene befinner seg.

Politiet har koordinert søket til sjøs i Kvænangsfjorden, på nordsiden av Spildra.

Kjell Johansen, ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge, fortalte tidligere at det var satt inn to båter i søket. I ettertid har det kommet flere lokale båter til.

- Vi bruker en lokal båt fra en oppdrettsanlegg på fjorden og en redningsskøyte. Vi har foreløpig ikke gjort noe funn, var meldingen fra HRS i 12-tiden.

Kan ha stukket av

I flere timer har søket etter båten pågått uten resultater. Kjell Johansen forklarer til Framtid i Nord at en av teoriene om hva som er skjedd er at russerne kan ha gått i land.

- Vi opplever fra tid til annen at turister som har ringt nødnummeret stikker av fra området, i frykt for at redningsarbeidet vil koste dem mye penger. Dette er en av flere av teorier og i denne saken har vi ingen spor å gå etter, forteller Johansen.

Henvendelse til Russland

Johansen sier at de har sendt en forespørsel til Russland, i håp om å få klarhet i hvem som eier abonnementet det ble ringt fra.

- Vi har foreløpig ikke fått noen svar på denne henvendelsen. Det ingen som savner noen, ingen har leid ut båt til russere og det er heller ikke observert noen utenlandske biler eller båthengere i Burfjord-området.

De har også sett etter utenlandskregistrerte biler og båthengere i Burfjord, uten noen spor.

Finkjemmet området

Området russerne skal ha befunnet seg i er nå finkjemmet. Flere båter har nå gjennomsøkt Burfjorden og området rundt Spildra.

- Vi har hatt flere båter i søket. En redningsskøyte, båt fra et lokalt oppdrettsanlegg og flere lokale båter. Området vi har foretatt søket i er ganske lite og begrenset. Det har vært gode forhold å søke i og langt fra storm på havet - slik som det ble sagt imeldingen som kom, forteller Johansen.

Etter det Framtid i Nord erfarer skal det være vind og regn i lufta.

- Ha øyne åpne

Johansen i HRS håper  publikum melder inn om de ser noe som kan ha sammenheng med forsvinningen.

- Ryktet har jo gått nå, så jeg vet at folk har øyne åpne og kan melde fra om de oppdager noe som kan ha interessere for saken, avslutter Johansen.

Politiet og HRS har også bedt publikum om tips i saken.